Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΚΚΕ: Να μην κλείσει το υποκατάστημα της ΔΕΗ στο Λαγκαδά

Το υποκατάστημα της ΔΕΗ που λειτουργούσε στην πόλη του Δήμου Λαγκαδά και σταμάτησε την λειτουργία του από την 1η Φλεβάρη του 2015. Βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν:


ΕΡΩΤΗΣΗ
Για τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Για τη στάση της ΔΕΗ ΑΕ στον Δήμο Λαγκαδά της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίο διάστημα, στα πλαίσια της προσπάθειας της ΔΕΗ ΑΕ να αυξήσει την κερδοφορία της στα πλαίσια της λειτουργίας της σε μια εμπορευματοποιημένη απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παρατηρείται το φαινόμενο της διακοπής λειτουργίας μιας σειράς υποκαταστημάτων της προαναφερθείσας επιχείρησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το υποκατάστημα της ΔΕΗ που λειτουργούσε στην πόλη του Δήμου Λαγκαδά και σταμάτησε την λειτουργία του από την 1η Φλεβάρη του 2015. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα ξεκίνησε να περιορίζει τις δραστηριότητες του ήδη από τον Γενάρη του 2013, οπότε καταργήθηκε η ταμειακή του υπηρεσία και σταδιακά μέσα σε δύο χρόνια, κατέληξε να λειτουργεί μόλις τρεις φορές την εβδομάδα, με την παρουσία ενός μόνο υπαλλήλου.
Πρέπει να σημειώσουμε πως ο Δήμος του Λαγκαδά περιλαμβάνει επτά (7) Δημοτικές Ενότητες και σαράντα επτά (47) χωριά, σε μια έκταση 1.127.000 στρεμμάτων με πληθυσμό που ξεπερνά τις 40.675 κατοίκων. Επιπλέον, το συγκεκριμένο υποκατάστημα χρησιμοποιούσαν για τις την αλληλεπίδραση τους με την επιχείρηση και οι κάτοικοι των Δήμων Βόλβης και Ωραιοκάστρου, καλύπτοντας τελικά σχεδόν το 50% της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
Με την οριστική λοιπόν κατάργηση του συγκεκριμένου υποκαταστήματος από 1η Φλεβάρη, πολλαπλασιάζεται η ταλαιπωρία χιλιάδων κατοίκων της Επαρχίας Λαγκαδά, οι οποίοι θα αναγκάζονται πλέον να μεταβαίνουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης για την αλληλεπίδραση τους με την ΔΕΗ ΑΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και έξοδα μετακίνησης.
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ ΑΕ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε μια σειρά εγκαταστάσεις του Δήμου Λαγκαδά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διακοπή στον Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου Λαγκα¬δά λόγω χρεών, που οδηγεί στην απόρριψη των λυμάτων στη λίμνη Κορώνεια χωρίς επεξεργασία, δηλαδή σε σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής.
Οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα που έχει η μετοχοποιημένη ΔΕΗ ΑΕ που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε καθεστώς απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού λειτουργεί με γνώμονα την κερδοφορία της. Γι’ αυτό το λόγο επιβαρύνεται η λαϊκή οικογένεια με δυσβάσταχτα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, γι’ αυτό το λόγο η ΔΕΗ ΑΕ προχωρά σε αναδιαρθρώσεις που μετακυλύουν νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες, γι’ αυτό το λόγο η ΔΕΗ ΑΕ «κόβει το ρεύμα» στα φτωχά λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να πληρώσουν, γι’ αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ΑΕ εργάζονται με μισθούς και όρους εργασίας που επιδεινώνονται, γι’ αυτό το λόγο διακόπτει τη λειτουργία του βιολογικού σταθμού με σοβαρές αρνητικές συνέπειες.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
-Να μην κλείσει και να συνεχιστεί η λειτουργία του υποκαταστήματος της ΔΕΗ στην πόλη του Δήμου Λαγκαδά ενισχυόμενο ταυτόχρονα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου η ΔΕΗ ΑΕ προχωρά σε κλείσιμο υποκαταστημάτων της;
-Να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τις λαϊκές οικογένειες;
-Να επανασυνδεθεί άμεσα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον βιολογικό σταθμό Λαγκαδα;
-Να καταργηθεί ο νόμος για την 'μικρή ΔΕΗ” και όλοι οι νόμοι που ιδιωτικοποιούν τη ΔΕΗ και απελευθερώνουν την ηλεκτρική ενέργεια που οδηγούν σε τέτοιες αρνητικές εξελίξεις. Καμιά διακοπή ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά, στους άνεργους, σε χαμηλόμισθούς και χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου

Οι ΔΕΗτζήδες υπέγραψαν τη νέα σύμβαση. Τι αυξήσεις θα πάρουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου