Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Καλά λόγια από όλες τις εφημερίδες των "τοκογλύφων" για τον Αλέξη Τσίπρα

Ο διεθνής τύπος που έχει μετόχους τους χρηματοπιστωτικούς οίκους και τις τράπεζες, δεν φείδεται καλών λόγων, για τον πρώην αριστερό Αλέξη Τσίπρα. Όσο περισσότερο εργάζεται για ...
τα συμφέροντα των τραπεζών, τόσο περισσότερα καλά λόγια θα εισπράττει από τα ΜΜΕ αυτών που αποκαλούσε "εκβιαστές", "τοκογλύφους" κ.α. Όσο περισσότερο μεταμορφώνεται από ορμητικός επαναστάτης σε ακραίο νεοφιλελεύθερο υπάκουο εντελοδόχο της διεθνούς τραπεζικής μαφίας και της New Order, που ετοιμάζει το έδαφος για το μεγάλο πλιάτσικο της Ελλάδας, τόσο θα τον επαινούν.
(Πότε είπαμε ότι θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης κορόιδα;)


Την «πολιτική μεταμόρφωση» του Πρωθυπουργού αναλύει η εφημερίδα New York Times, σε άρθρο της με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας μεταμορφώνεται καθώς προωθεί τους όρους της ελληνικής διάσωσης».
«Εάν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν πριν από έξι μήνες ένας ιδεαλιστής νεαρός ριζοσπάστης, αφοσιωμένος στο να ανατρέψει το κατεστημένο στη χώρα και τις πολιτικές λιτότητας, τώρα αναδύεται από την αναμέτρηση με τους πιστωτές ως κάτι εντελώς διαφορετικό: ένας δημοφιλής, προσεκτικός και ρεαλιστής πολιτικός με μερίδιο στην επιτυχία των ίδιων των μέτρων που υποσχέθηκε να εξαλείψει ερχόμενος στην εξουσία» γράφει η εφημερίδα.
Όπως παρατηρεί η συντάκτρια του άρθρου, Σούζαν Ντέιλι, «μπορεί ο 40χρονος Τσίπρας να εξακολουθεί να αρνείται να φορέσει γραβάτα, κατά τα άλλα όμως έχει μετακινηθεί σε μεγάλο βαθμό προς την επικρατούσα τάση». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός «αψήφησε αυτό που φάνηκε σαν ευρωπαϊκή προσπάθεια εκδίωξής του, ακόμη και αν ο ίδιος έχει αποδεχθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ατζέντας που του επέβαλαν οι πιστωτές».
«Και τώρα το ερώτημα είναι αν μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο βάρους στην ελληνική πολιτική, που να μην εστιάζει στον τερματισμό της λιτότητας αλλά στην εφαρμογή της με προοδευτικό τρόπο και την αποκατάσταση κάποιας αίσθησης της δικαιοσύνης και της ελπίδας σε μια χώρα που της λείπουν και τα δύο. Αν το καταφέρει αυτό, θα είναι μια αξιοσημείωτη πολιτική μεταμόρφωση για τον ίδιο και για την Ελλάδα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συνεχίζει το άρθρο, «ακόμα και σήμερα, μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες με μια συμφωνία που παραβιάζει σχεδόν κάθε προεκλογική του εξαγγελία, ο Τσίπρας παραμένει στα μάτια πολλών Ελλήνων ένας ήρωας, που έδωσε μια τόσο μεγάλη μάχη και ανέλαβε τώρα την ευθύνη για να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μην βγει η χώρα από την Ευρωζώνη».
Χαρακτηριστικό είναι τέλος, καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα, ότι πολλοί Έλληνες μιλούν για τον Αλέξη Τσίπρα σαν να τον γνωρίζουν προσωπικά, εκφράζοντας ανησυχία ακόμα και για το τι τρώει ή το πόσο έχει επιβαρυνθεί η υγεία του από όλα αυτά.

Die Welt: Πανίσχυρος σαν βασιλιάς ο Αλ. Τσίπρας


Στον «ηράκλειο άθλο» που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά και στη «μεγάλη ισχύ» που διαθέτει αναφέρεται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt με τίτλο: «Ο Αλ. Τσίπρας είναι τώρα πανίσχυρος σαν βασιλιάς».
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο τέλος μιας πολύ επικίνδυνης πορείας: «Οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός θα είχε πέσει, όμως ο Τσίπρας παραμένει σταθερός και αγαπητός. Τώρα έχει μπροστά του έναν ηράκλειο άθλο. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί, αν το θέλει, να γίνει ο μεταρρυθμιστής της Ελλάδας».
«Πριν από έξι μήνες ενεργούσε προκλητικά και εθνικιστικά, έμοιαζε να είναι ένας ακραίος αριστερός για τον οποίο ο ρεαλισμός ήταν θανάσιμη αμαρτία. Στο μεταξύ όμως, εμφανίστηκε ένας άλλος Αλέξης Τσίπρας. Βρίσκεται στο απόγειο της προσωπικής του ισχύος και φαίνεται αποφασισμένος να θέλει να την χρησιμοποιήσει. Στο τέλος μιας επικίνδυνης πορείας, που θα είχε κοστίσει την καριέρα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό, φαίνεται να είναι πανίσχυρος» επισημαίνει η εφημερίδα και συνεχίζει:
«Οι Έλληνες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τον εμπιστεύονται σχεδόν απόλυτα. Όχι μόνο του συγχωρούν τις αλλαγές πορείας, αλλά τις κατανοούν, διότι είναι οι δικές τους. Τα όσα ζήτησε η Ε.Ε. από την Ελλάδα εκλήφθηκαν ως διαταγές. Παρόλα αυτά η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτή την Ε.Ε., σε αυτή την Ευρωζώνη», αναφέρει η Welt.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Αλ. Τσίπρας εκπροσωπεί τόσο τον πόνο, όσο και την ελπίδα, ενώ «διαθέτει επίσης και ένα άλλο πλεονέκτημα: εδώ και πολύ καιρό είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που δεν προέρχεται από τα δύο παραδοσιακά ελληνικά κόμματα».
«Ζούμε σε καιρούς που πλέον είναι σπάνιο να συναντήσεις μεγάλους ηγέτες. Και όταν υπάρχουν προσωπικότητες που διαθέτουν μεγαλύτερη ισχύ, αυτοί έχουν καταβάλει κόπο για να την επιτύχουν, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση αυτού του σύγχρονου κανόνα», προσθέτει η εφημερίδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζει η Welt, έχει μπροστά του έναν ηράκλειο άθλο και ο πειρασμός θα είναι μεγάλος σταδιακά να αφήσει να πράγματα όπως είναι, να αναβάλει τη φορολογία των πλουσίων και να βασιστεί στο γεγονός ότι η Ε.Ε. θα ξεχάσει τις δεσμεύσεις του και θα τον αντιμετωπίσει με επιείκεια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαθέτει τεράστια ισχύ, θα πρέπει όμως, αν επιθυμεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να αντιμετωπίσει σχεδόν όλες τις νοοτροπίες και τις παραδόσεις της χώρας του, καταλήγει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου