Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

«Ένα βάρβαρο απομεινάρι»

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης 

Διαβάζοντας την είδηση ότι από 01.01.2016 κάθε νεογέννητο θα αποκτά  αυτομάτως ΑΦΜ, θεώρησα ότι αυτή είναι μία καλή εξέλιξη, αρκεί να συνδυασθεί με την κατάργηση κάθε άλλου αριθμού που συνοδεύει τον πολίτη στη ζωή του. Γιατί  θα πρέπει κάθε πολίτης να έχει άλλον αριθμό φορολογικού μητρώου, άλλον αριθμό.... δελτίου ταυτότητος, άλλον αριθμό διαβατηρίου, άλλον αριθμό μητρώου στο ασφαλιστικό του Ταμείο, ΑΜΚΑ ξεχωριστό, άλλον αριθμό στην άδεια οδήγησης, άλλον αριθμό μητρώου στο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, άλλον αριθμό στρατιωτικού μητρώου κ.ο.κ. 

Γιατί δεν αρκεί ένας και μοναδικός αριθμός που θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή για όλες τις επαφές του με Δημόσιες Υπηρεσίες ή συναλλαγές εν γένει και θα καταργείται αυτομάτως με την παράδοση της ταυτότητός του στο Αστυνομικό  Τμήμα για τη χορήγηση της άδειας ταφής, αντί π.χ. να υποχρεώνονται οι κληρονόμοι του να πηγαίνουν στη ΔΟΥ, για να απενεργοποιήσουν τον ΑΦΜ του θανόντος; [ΣΗΜ: ακόμη και σήμερα, όταν ο κληρονόμος υποβάλλει δήλωση φόρου κληρονομίας, η οποία συνοδεύεται, φυσικά, από ληξιαρχική πράξη θανάτου του κληρονομουμένου, η ΔΟΥ δεν απενεργοποιεί τον ΑΦΜ του θανόντος, μολονότι γνωρίζει τον επελθόντα θάνατο. Πρέπει ο κληρονόμος να ακολουθήσει άλλη διαδικασία για την απενεργοποίηση. Και αν μεν τον ενημερώσουν σχετικώς οι συνάδελφοι του κ. Αλεξιάδη, έχει καλώς. Αν δεν τον ενημερώσουν, τότε θα εξακολουθεί ο νεκρός να χρεώνεται με ΕΝΦΙΑ κ.λπ.]. 

            Η είδηση, όμως, συνοδευόταν και από την πληροφορία ότι το νεογέννητο θα αποκτά αυτομάτως και τραπεζικό λογαριασμό συνδυασμένη με την άλλη πληροφορία περί παροχής διαφόρων ευεργετημάτων σε όσους συναλλάσσονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, δηλαδή με τη χρήση πλαστικού χρήματος, όπως γίνεται, λέει, σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Είναι προφανές ότι με το πλαστικό χρήμα θα περιορισθεί αισθητά η φοροδιαφυγή. Είναι, όμως, μόνον αυτό;

            Σχετικώς διάβασα προ ημερών ένα άρθρο γραμμένο από κάποιον αμερικανό ονόματι Paul Joseph Watson.  Γράφει  ο εν λόγω: 

            «Οι Financial Times καλούν σε κατάργηση των μετρητών, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ισχύς στις Κεντρικές Τράπεζες. Πρόκειται για ανυπόγραφο άρθρο με τον τίτλο «Η περίπτωση της απόσυρσης άλλου ενός βάρβαρου κατάλοιπου», το οποίο θρηνεί για το γεγονός ότι ο κόσμος συγκεντρώνει φυσικό χρήμα για το ενδεχόμενο μίας νέας οικονομικής κατάρρευσης, πράγμα που προκαλεί μεγάλη στρέβλωση στο οικονομικό σύστημα. Και συνεχίζει ο ανώνυμος αρθρογράφος: «Η ύπαρξη των μετρητών – ενός τίτλου στον κομιστή με μηδενικό επιτόκιο - περιορίζει τη δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών να διεγείρουν την υφεσιακή οικονομία. Η ανησυχία έγκειται στο ότι οι πολίτες θα ανταλλάξουν τις καταθέσεις τους με μετρητά, αν η κεντρική τράπεζα μηδενίσει τα επιτόκια. Με δεδομένο ότι τα μετρητά δεν μπορούν να εντοπισθούν, η κατάργησή τους θα έκανε πιο εύκολη τη ζωή μίας κυβέρνησης που θα ήθελε να εξοβελίσει την παραοικονομία. Θα επέτρεπε δε στις κυβερνήσεις την είσπραξη φόρων απ’ ευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως π.χ. ο ΦΠΑ θα μπορούσε να εισπραχθεί απ’ ευθείας από το κράτος.  Ένα περαιτέρω στάδιο θα ήταν η επιβολή κυρώσεων σε όσους προτιμούν την ανωνυμία των μετρητών, ώστε να επηρεάζονται και αυτοί από τη νομισματική πολιτική».  Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του Kenneth Rogoff, πρώην υψηλόβαθμου οικονομολόγου του ΔΝΤ, ο οποίος είχε προτείνει την κατάργηση χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας, όπως είναι αυτά των  €100 και €500. Ο εν λόγω κύριος έλαβε μέρος στις αρχές του έτους σε μία σύσκεψη στο Λονδίνο με εκπροσώπους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών Ελβετίας και Δανίας. Ψηλά στην ημερήσια διάταξη δέσποζε το θέμα της απαγόρευσης των μετρητών.  Το θέμα απασχόλησε και τη φετινή συνάντηση της μυστικιστικής οργάνωσης Bilderberg*, στην οποία έλαβε μέρος και ο υπ’ αρ. 1 οικονομικός σχολιαστής  των Financial Times Martin Wolf».

            Όταν διάβασα για πρώτη φορά ότι με τις διατάξεις του 3ου Μνημονίου προβλέπεται και η είσπραξη του ΦΠΑ δια παρακρατήσεώς  του από τις τράπεζες, είχα σκεφτεί ότι αυτό δεν είναι κακό μέτρο. Πού να πάει ο νους μου ότι το έχουν επεξεργασθεί τα τζιμάνια της Εσπερίας και απλώς το φόρεσαν σ’ εμάς  ως μία μεγάλη μεταρρύθμιση, αφού εμείς, τελικά, είμαστε τα καλά πειραματόζωα για κάθε καινούργια ιδέα ανήμποροι να διαπραγματευθούμε και να ψελλίσουμε το παραμικρό έχοντας στήσει κώλο από τον Μάιο του 2010 υπό την καθοδήγηση του μεγάλου ΠΑΣΟΚ που θέλει να μας ξανακυβερνήσει, επειδή εκείνο μας έσωσε πρώτο και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Και όχι βέβαια με σκοπό να συγκεντρωθεί το χρήμα, για να εξοφλήσουμε τους δανειστές, αφού αυτό είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο.
            Και εις άλλα με υγεία Αλέξη, Πάνο, Βαγγέλη, Σταύρο, Φώφη, Θανάση κ.λπ. Μην ξεχάστε να μας τα πρήξετε και με debate με τα γνωστά τσιτάτα «η ελπίδα έρχεται», «μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», «φεύγει η κατάθλιψη», «φυγή προς τα εμπρός», «αφήνουμε πίσω το χθες», «ατενίζουμε το μέλλον κατάματα», αλλά και να μας υποσχεθείτε ότι αν σας προτιμήσουμε την 20.09.2015, θα …..επαναδιαπραγματευθείτε το 3ο Μνημόνιο!


Σωτήριος Καλαμίτσης – κατ’ εξακολούθηση και εις το διηνεκές [;] εθνικώς αναξιοπρεπής
Ταπεινός, πλην ακροδεκσιός νεομπολσεβίκος και δραχμολάγνος, καθημερινός γραφιάς πάσχων ανιάτως από εσχάτως διαγνωσθείσα ακράτεια εμπαθείας και λαϊκισμού, επιστήθιος, όμως, φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και επισκέπτης του εις οίκον ευγηρίας δι’ απόρους λόγω επαπειλούμενης εξώσεώς του από την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, όπου κατοικεί επ’ ενοικίω, Ιεράν τινά δηλονότι Μονήν του Αγίου Όρους [Μεγάλη η Χάρη της]

*09-14.06.2105 - οι δύο εκπροσωπήσαντες [τρόπος του λέγειν] τη χώρα μας κάτι θα έχουν να μας πουν: Π. Πικραμμένος, πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός στις εκλογές του 2012 και επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ, και Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του γνωστού ΕΛΙΑΜΕΠ. Ουάου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου