Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Κιθαρίστες ή ντράμερ;


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Ήλθε η ώρα για κυβέρνηση ενότητος [όχι εθνικής] αριστερών και δεξιών λακέδων. Καμμία διαφορά μεταξύ τους. Τα ίδια επιχειρήματα όλοι ως κυβέρνηση, τα ίδια ως αντιπολίτευση. Παρακολούθησα μερικούς από τους αστέρες της πολιτικής, την ώρα που αγόρευαν χθες στη Βουλή. Οποία ποιότης, οποία ομοιότης, οποία ευφράδεια, οποία οξύνοια, οποίο ενδιαφέρον για τον λαό.

Πρώτος και καλλίτερος ο «δεν υπάρχει σάλιο-οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν κιόλας». Νυν ΔΗΜΟΠΑΠΑΡ, πρώην ΠΑΣΟΚ, ΕΛΙΑ, ΡΗΚΣΥ και άλλα τινά. Κατακεραύνωνε την κυβέρνηση λες ...
και αυτός είχε γεννηθεί χθες. Οι κυβερνητικοί τον αντέκρουαν με το συντριπτικό επιχείρημα «Όλα αυτά έγιναν σε 7 μήνες; 40 χρόνια τί κάνατε;». Το ίδιο επιχείρημα που ακούω σε όλα τα κανάλια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φταίνε αυτοί όμως, φταίνε οι άλλοι που δεν τους υποβάλλουν το ακόλουθο απλό ερώτημα: «Μα εσείς λέγατε ότι θα τα διορθώσετε όλα τα δικά μας χάλια και τώρα διαλύετε τη χώρα. Πότε θα τα διορθώσετε;»

Η συζήτηση στη Βουλή αφορούσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Μέχρι που ο Δραγασάκης, ο παρά το Σύνταγμα υποδυόμενος τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, μίλησε και για παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Δεν μας έκανε την τιμή να αναλύσει την παπάρα. Δημιουργική ασάφεια ή παράλληλο σύμπαν;

Μερικοί αντιπολιτευόμενοι – που, σημειωτέον, ψήφισαν το νομοσχέδιο - απλώς επεσήμαιναν ότι οι δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Το «γιατί» δεν μας το ανέλυσαν. Δεν μίλησαν για έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό και πολιτικό σύστημα που προκάλεσε τη φυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό, δεν μίλησαν για τα σκανδαλώδη θαλασσοδάνεια που έδιναν οι τραπεζίτες σε κολλητούς των εκάστοτε κυβερνήσεων ακόμη και επί Μνημονίου, για τα bonus των golden boys, για τις πανάκριβες εθελούσιες εξόδους με χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης, για το PSI του Ντέπιουτη που εξαΰλωσε τα ομόλογα που είχαν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους κατόπιν εντολών των εκάστοτε κυβερνώντων. Και φυσικά δεν είπαν κουβέντα για το περίφημο ΤΧΣ που με την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank πήρε μετοχές αξίας π.χ. € 100 και τις πούλησε € 50. Μέχρι και ο φιλελεύθερος Στέφανος Μάνος τους είχε κράξει τότε, αλλά δεν τρέχει τίποτε.

Καθώς διάβαζα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση σκεφτόμουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αρθούν τα capital controls, διότι μόλις αρθούν δεν θα μείνει ούτε λεπτό στις τράπεζες. Τόση εμπιστοσύνη έχουν οι πολίτες στους τραπεζίτες, αλλά και σε διάνοιες όπως ο κ. Μάρδας, ο κ. Φραπεδιάρης και οι λοιποί κυβερνήτες. Πολλή φασαρία ρε παιδάκι μου, για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών. Γιατί, άραγε, δεν κάνουν το ίδιο και με τις ασφαλιστικές εταιρείες; Τόσοι και τόσοι πολίτες είχαν εμπιστευθεί τις οικονομίες τους στον κ. Παύλο Ψωμιάδη της «ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ», αλλά το κράτος άφησε την εταιρεία ανέλεγκτη και στο τέλος να τινάξει τα πέταλα και να χάσουν οι ασφαλισμένοι τις οικονομίες τους, ακόμη δε χειρότερο, να μην έχουν την κάλυψη που με τόσο κόπο έχτισαν για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Γιατί δεν γίνεται το ίδιο και με τις ασφαλιστικές εταιρείες; Πίστη δεν πουλάνε και αυτές; Τους δίνουμε το χρήμα μπροστά, για να μας καλύψουν, αν ποτέ χρειαστεί, στο μέλλον. Όπως η Πειραιώς απερρόφησε την καλή ΑΤΕ, έτσι δεν θα μπορούσε να απορροφήσει η «ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ» την καλή «ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ»; Λέω εγώ τώρα.

Ο πάντοτε ενδεδυμένος casual κ. Βερναρδάκης έδωσε συνέντευξη και φανέρωσε το επτασφράγιστο μυστικό: «Το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό δοκιμάζουν την κυβέρνηση». Σώπα ρε μεγάλε! Κι’ εγώ που νόμιζα πως η κυβέρνηση δοκιμάζεται μόνο από ακατάσχετη παπαρολογία. Πάντως, δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ήδη πήραν αμπάριζα και ετοιμάζουν προγράμματα, για να καλύψουν την ανυπαρξία δημόσιας υγείας και συντάξεων. Με ποιά εχέγγυα; Έχει σημασία;

Και ενώ καταρρέει το σύμπαν γύρω μας και ο κ. Παπαροτρύφων επιβάλλει φόρους επί φόρων, στη Μακεδονία, λέει, διάφορες οργανώσεις έκαναν πορεία στον Έβρο με αίτημα να γκρεμίσουμε το τείχος, ώστε οι πρόσφυγες [τρόπος του λέγειν] να περνάνε ελεύθερα και να μην πνίγονται στο Αιγαίο. Αλήθεια, ποιοί χρηματοδοτούν αυτές τις οργανώσεις και μάλιστα εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης; Ούτε θυμάμαι κάποια πορεία τους για να χτίσουμε ένα τείχος, ώστε να μη μεταναστεύουν οι νέοι μας.

Και τώρα θα με ρωτήσετε: «τι σχέση έχει ο τίτλος με τον αχταρμά που έγραψες;». Έχει και παραέχει. Τον έβαλα εκ λόγων αβρότητος, διότι το ορθόν είναι: «οι πολιτικοί μας είναι καραγκιόζηδες ή μπαγλαμάδες;».

Σώτος

Υ.Γ. Και βεβαίως όλοι, των ρητόρων της κυβέρνησης περιλαμβανομένων, ξέχασαν μεταξύ πολλών άλλων και τούτο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου