Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Άρθρο για το όνομα των Σκοπίων

Πολλα ακουγονται και ακόμα περισσότερα γραφονται στον ελληνικό τυπο (Αθανάσιος Ελλις) αλλα και στον σκοπιανο (Dnevnik) αναφορικά με πιθανές λύσεις. 
Δυστυχως ομως ολα τα άρθρα ακομα και του εσωτερικου, κατατεινουν σε μια πολυ πιο γενική και αοριστη λύση, μια...
πιο χαλαρη αν θελετε και κακή λύση απο τη θεση που επισημως εχει το ΥΠΕΞ. Θεση η οποία θυμίζω απέχει παρασαγκας απο τη μη χρήση του ορου Μακεδονια.

 Επιτρεψτε μου κατ αρχην να διορθωσω τον ορισμο του προβληματος: Δεν ειναι το θεμα η ονομασια της χωρας της πΓΔΜ, αλλα το ονοματολογικο. Το πλαισιο της ενδιαμεσης συμφωνιας ειναι περιοριστικο, αλλα χωρις την επεκταση του η ελληνικη θεση ειναι ανεπαρκης και εξαιρετικα επιρρεπης.
Εξηγουμαι: Η θεση της χωρας οπως εκφραζεται τα τελευταια χρονια επισημως απο το ΥΠΕΞ απορριπτει τη διπλη ονομασια και επιζητα μια λυση με γεωγραφικο ή μη προδιορισμο πριν το "Μακεδονια" που να ισχυει εναντι ολων (erga omnes) δηλαδη και στο εσωτερικο της χωρας (αλλαγη της συνταγματικης τους ονομασιας) και στο εξωτερικο. Ετσι δε θα μπερδευεται κανεις με διπλες ονομασιες και ολοι θα αποκαλουν το κρατος αυτο ενιαια με ενα ονομα.

Ομως το θεμα για την Ελλαδα οφειλει να ειναι ευρυτερο και να αφορα και τους επιθετικους προσδιορισμους και τη χρηση τους, γεγονος που επηρεαζει την ψευδεπιγραφη ταυτοτητα των γειτονων. Πιο συγκεκριμενα το ονομα πρεπει να ισχυει οχι μονο εναντι ολων αλλα και για καθε χρηση, δηλαδη για την υπηκοοτητα τους τη γλωσσα τα προϊόντα τους τον πολιτισμο τις διαδικτυακες καταληξεις και οτι εμπιπτει στα alpha codes 2 και 3 (τα γνωστα μας MK και MKD).
Σε διαφορετικη περιπτωση η χωρα θα λεγεται πχ "Βορειος Μακεδονια" και αυτοι "Μακεδονες με μακεδονικη γλωσσα προϊόντα πολιτισμο κλπ." Εναντι ολων λοιπον ΚΑΙ για πασα χρηση ειναι το κλειδι για μια βιωσιμη συμφωνια η οποια αυριο δε θα επαναφερει σκετο το "Μακεδονια" και οτι δυνητικα αλυτρωτικο μπορει να ελθει με αυτο. 

Μαλιστα θα πηγαινα ενα βημα παραπερα:.Η προσωπικη και καθολα βασιμη αποψη μου ειναι οτι η λυση του ονοματολογικου θα πρεπει εκτος των ανωτερω να στηριζεται σε μια συνθετη λεξη και οχι σε δυο, δηλαδη πχ "Βορειομακεδονια, κος, κο, κη" και οχι "Βορειος Μακεδονια" και μαλιστα με την υποσημειωση να εφαρμοζεται σε ολες τις γλωσσες. Φυσικα η αποδοχη απο τη Σκοπιανη πλευρα μιας τετοιας λυσης ειναι απιθανη αυτη τη στιγμη και μη γελιόμαστε. Η Ελλαδα θα πραξει τεραστιο ολισθημα αν για αλλη μια φορα υποχωρησει και κινηθει εξω απο το ως ανω περιγραφομενο πλαισιο. Η δικαιολογια οτι η διαιωνιση της διαφορας επιφερει ξοδεμα πολιτικου και διπλωματικου κεφαλαιου ειναι απλα μια ανοητη προφαση, διοτι το διακυβευμα ειναι τεραστιο. 

Ξερετε τα ιστορικογεωπολιτικα θεματα δεν ειναι οπως τα οικονομικα που διαγραφουν κυκλους και διορθωσεις, αλλα η λυση τους επιφερει καταστασεις οι οποιες ειναι ΜΟΝΙΜΕΣ, καταστασεις οι οποιες σε μερικους αδαεις φαινονται ακινδυνες αλλα στους υποψιασμενους και καλα γνωριζοντες ειναι κατανοητο οτι μπορουν δυνητικα να εξελιχθουν σε τραγωδιες.

Μολις 100 και κατι χρονια εχουμε στο νεοτερο κρατος μας τη Μακεδονια...μην το ξεχναμε. Ο αλβανικος παραγοντας ειναι ο μοχλος πιεσης της σκοπιανης πλευρας. Ας το καταλαβουμε και ας το εκμεταλευτουμε αναλογως. Παρακαλω για τη δημοσιευση του.

Επαναλαμβανω ειναι τραγικο να παμε σε υποχωρηση. Αλλωστε η υποχωρηση σε μια κακη λυση απεναντι σε μια λιγοτερο ισχυρη χωρα, τι σημα θα εδινε στην Τουρκια;

Πετρος Πετρακης

(σημείωση makpress: Ο Π.Πετράκης, είναι φίλος από τα παλιά, με τεράστιους αγώνες για το θέμα, βαθύς γνώστης του "σκοπιανού" , που διόρθωσε μαζί με συντελεστές του taxalia, πολλά ολισθήματα διεθνών οργανισμών. Χαιρόμαστε που τον ξαναβρίσκουμε, μαζί με τις ψύχραιμες και ρεαλιστικές απόψεις του. Δυστυχώς, αυτές οι απόψεις έχουν παντού αντιπάλους: από αριστερά έχουν τους αδιάφορους για το θέμα, που μάλλον θα χαίρονταν αν η FYROM αναγνωριζόταν και από την Ελλάδα ως "Μακεδονία" και από την άλλη τους μη ρεαλιστές, που επιμένουν στο "καμία αναφορά σε Μακεδονία" στο όνομα των Σκοπίων. Όλοι θα το θέλαμε αυτό και περισσότερο, εμείς που δίνουμε εδώ και 20 χρόνια και την ψυχή μας για το ζήτημα αυτό, αλλά δυστυχώς υπάρχει και η πραγματικότητα, που είναι ότι , δεν έχουμε όπλα να επιβάλλουμε στα Σκόπια μια τέτοια ιστορική αλλαγή, από το σκέτο Μακεδονία που νομίζουν πως είναι σε Βαρδάσκα πχ.)