Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Συνελήφθη ζευγάρι απατεώνων που διέδιδε στο facebook ότι το 9 μηνών αγοράκι τους έχει καρκίνο και πρέπει να πάει στην Αμερική



Δυστυχώς δεν συνελήφθησαν οι εκατοντάδες ιδιοκτήτες sites που διαδίδουν αβασάνιστα τέτοιες απάτες, χωρίς να διασταυρώσουν την αγγελία, ούτε οι δεκάδες χιλιάδες ΗΛΙΘΙΕΣ του facebook, που διαδίδουν κάθε τέτοια απάτη.
Αναλυτικά το αστυνομικό δελτίο:



Ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη συνελήφθη για απάτη. Το ζευγάρι είχε αναρτήσει μήνυμα στο διαδίκτυο με το οποίο καλούσε τους χρήστες να συγκεντρώσουν χρήματα με πρόσχημα την οικονομική ενίσχυση υποτιθέμενου βρέφους που δήθεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρήζει χειρουργικής επέμβασης στις ΗΠΑ. Ως «εμπνευστές» αυτού του μηνύματος φέρονται ένας 35χρονος και η 32χρονη σύντροφός του, που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη.
Το ζευγάρι κατηγορείται επίσης ότι εξαπάτησαν ανυποψίαστους επιχειρηματίες με «δέλεαρ» την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ ή άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, με τη «λεία» τους να φτάνει σχεδόν τις 25.000 ευρώ.
Όπως αποκάλυψε η έρευνα του τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, το κατηγορούμενο ζευγάρι είχε «ανεβάσει» ψευδές μήνυμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ιστοσελίδες, απευθύνοντας έκκληση να συγκεντρωθούν 40.000 ευρώ ώστε να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας για το υποτιθέμενο αγοράκι, ηλικίας 9 μηνών που δήθεν έπασχε από καρκίνο.
Μάλιστα, είχαν αναρτήσει αριθμό τηλεφώνου, που όμως ήταν ανύπαρκτο, όπως επίσης τραπεζικό λογαριασμό, που δήθεν ανήκε σε εξουσιοδοτημένο δικηγόρο της οικογενείας του ανήλικου, αλλά στην πραγματικότητα ως δικαιούχος φέρεται ο 35χρονος. 

Μεγαλύτερη επιτυχία αποδείχθηκε ότι είχε η δεύτερη απάτη που «σκαρφίστηκαν», αυτή με τα αναπτυξιακά προγράμματα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, «πρωταγωνιστική» δράση φαίνεται ότι είχε η 32χρονη, η οποία παρουσιαζόταν στα υποψήφια θύματα άλλοτε ως δικηγόρος κι άλλοτε ως σύμβουλος επιχειρήσεων για χρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, το LEADER κ.ά, με επίκεντρο υποτιθέμενη εταιρεία επενδύσεων και νομικής-συμβουλευτικής κάλυψης, της οποίας η ίδια δήλωνε ιδιοκτήτρια.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, διαβεβαιώνοντας τους παθόντες ότι θα εντάξει τις επιχειρήσεις τους σε κάποιο από τα παραπάνω προγράμματα, αφού διέθετε καλές γνωριμίες στο υπουργείο Ανάπτυξης, η 32χρονη αποσπούσε διάφορα έγγραφα ως δικαιολογητικά για να υλοποιήσει τις δήθεν συμφωνίες. Στη συνέχεια, κατηγορείται ότι ζητούσε χρηματικά ποσά, τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για την αμοιβή του μηχανικού που θα συνέτασσε τη μελέτη, αλλά και την πληρωμή των αναγκαίων παραβόλων ή φόρων. Οι παθόντες παρέδιδαν τα χρήματα είτε διά ζώσης είτε τα κατέθεταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορούμενων.

Ο αριθμός των θυμάτων, σύμφωνα με τη δικογραφία, ανέρχεται σε 16 (από Θεσσαλονίκη, Θάσο, Κουφάλια, Χαλκηδόνα, Διαβατά, Νεοχωρούδα, Αριδαία και Βέροια), ενώ το ποσό που κατέβαλλαν προσεγγίζει τις 24.615 ευρώ. Εξάλλου, από άλλα τέσσερα υποψήφια θύματα το δίδυμο αποπειράθηκε να αποσπάσει 6.550 ευρώ. Σε έρευνα που ακολούθησε της σύλληψής τους βρέθηκαν στην κατοχή τους και στην οικία τους μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών εγγράφων διαφόρων ατόμων, βιβλιάρια καταθέσεων, χρήματα, δύο σφραγίδες με εντυπώματα της υποτιθέμενης επενδυτικής εταιρίας κ.ά.


Η επίσημη ανακοίνωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

07-06-2016: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, οι οποίοι ενέχονται σε πολυάριθμες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, οι οποίοι ενέχονται σε πολυάριθμες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Οι συλληφθέντες με διάφορα τεχνάσματα, όπως την ένταξη των επιχειρήσεων των παθόντων σε αναπτυξιακά προγράμματα, απέσπασαν διάφορα χρηματικά ποσά

Επιπλέον, με ανάρτηση σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ψευδούς μηνύματος σχετικά με ανήλικο, το οποίο λόγω προβλήματος υγείας χρειάζεται να υποβληθεί σε εγχείριση στο εξωτερικό, αποπειράθηκαν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από την επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πολυάριθμες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών, οι οποίοι με διάφορα τεχνάσματα, τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν απογευματινές ώρες χθες (06-06-2016) στη Θεσσαλονίκη, 32χρονη και 35χρονος, ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίσταση αδικήματα των απατών τελεσμένων και σε απόπειρα σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και για αντιποίηση της ιδιότητας του δικηγόρου.

Συγκεκριμένα, η 32χρονη προσποιούμενη είτε τη δικηγόρο είτε τη σύμβουλο επιχειρήσεων για προγράμματα ΕΣΠΑ ή LEADER ή αναπτυξιακά προγράμματα, ως φερόμενη ιδιοκτήτρια εταιρείας με αντικείμενο τις επενδύσεις και τη νομική-συμβουλευτική κάλυψη, διαβεβαίωνε τους παθόντες ότι θα εντάξει τις επιχειρήσεις τους σε κάποιο από τα εν λόγω προγράμματα, επικαλούμενη ψευδώς, γνωριμίες της στο αρμόδιο Υπουργείο.

Ακολούθως, τους αποσπούσε διάφορα έγγραφα ως δικαιολογητικά, προκειμένου να υλοποιήσει τις δήθεν συμφωνίες και στη συνέχεια τους αποσπούσε χρηματικά ποσά, τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για την αμοιβή του μηχανικού που θα συνέτασσε την απαιτούμενη μελέτη και για την πληρωμή των αναγκαίων παραβόλων ή φόρων.

Οι παθόντες παρέδιδαν τα χρηματικά ποσά είτε δια ζώσης είτε τα κατέθεταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δραστών.

Με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία κατάφεραν να αποσπάσουν από τουλάχιστον (16) πολίτες συνολικά το ποσό των (24.615) ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν από επιπλέον (4) άτομα το ποσό των (6.550) ευρώ.

Συνεχιζόμενης της έρευνας, προέκυψε επιπλέον ότι, οι συλληφθέντες ανήρτησαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε άλλες διαδικτυακές ιστοσελίδες ψευδές μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο ανήλικο παιδί, χρειαζόταν χρηματική ενίσχυση προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο εξωτερικό, λόγω προβλήματος υγείας, επιδιώκοντας να αποσπάσουν με αυτόν τον τρόπο το χρηματικό ποσό των (40.000) ευρώ.

Στην κατοχή τους καθώς και σε έρευνα της οικίας τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών-εγγράφων διαφόρων ατόμων,
Δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
Δύο σφραγίδες με εντυπώματα της ¨επενδυτικής¨ εταιρείας,
Βιβλιάρια καταθέσεων,
Χρηματικό ποσό και
Δύο κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.