Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Κατατέθηκε το ν/σ για το Νέο εκλογικό νόμο: δείτε τι προβλέπει για το Bonus των 50 εδρών

Την Πέμπτη στις 10.30 το πρωί θα ξεκινήσει η επεξεργασία του νέου εκλογικού νόμου στη....
διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Βουλή. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα ειναι η συνήθης ενώ σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών τιτλοφορείται: “Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος του εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών”. Οι προβλέψεις του αφορούν την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και της επέκτασης του δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη.

Η χρονική άνεση της διαδικασίας δεν δίνεται μόνον για λόγους αναλυτικής συζήτησης ενός νόμοσχεδίου, αλλά κυρίως για να υπάρξει το περιθώριο της αναζήτησης ευρύτερων συναινέσεων αφού απαιτούνται σύμφωνα με το Σύνταγμα 200 ψήφοι προκειμένου ο νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Μάλιστα ανάλογη πρόνοια υπάρχει και για τα δύο βασικά άρθρα του νομοσχεδίου (αρθρα 2-3) τα οποία σύμφωνα με όσα προβλέπει μπορούν να ισχύσουν αν ψηφιστούν από 200 βουλευτές, ανεξάρτητα αν το νομοθέτημα θα υπερψηφιστεί ή όχι επι της αρχής από τον ίδιο αριθμό.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο, η αιτολογική έκθεση και όλο το υλικό σε ένα αρχείο: