Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Γράμμα στον Παναγιώτη και στον Παύλο

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Η είδηση:
συγκινητικό μήνυμα ανήρτησαν στο Facebook οι «χάλκινοι» Ολυμπιονίκες του Ρίο Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής
«Αφιερώνουμε ....
το Ολυμπιακό μας μετάλλιο στην Ελλάδα, μια μικρή χώρα με μεγάλη ψυχή!».



Μπράβο ρε Παύλο, μπράβο ρε Παναγιώτη! Έτσι ακριβώς. Στην Ελλάδα. Ούτε στον μπαμπά, ούτε στη μαμά, ούτε στην οικογένεια που μας στήριξε. Στην Ελλάδα και μόνον.

Αλλά ρε παλληκάρια, επιτρέψτε μου να διορθώσω τους χαρακτηρισμούς. Θα μπορούσατε να πείτε ακριβολογώνας «μια μεγάλη χώρα με μικρούς ανθρώπους».

Και εξηγούμαι:

την ώρα που σεις κατακτούσατε την τρίτη θέση, ανακοινωνόταν επισήμως ότι μέχρι το τέλος του 2017 αναμένεται να καταβληθούν σε 34.000 δημοσίους υπαλλήλους τα εφ’ άρπαξ που εκκρεμούν από 01.09.2013. Ήδη έχουν καταβληθεί 3.048 εφ’ άρπαξ, εκ των οποίων τα τελευταία 1.526 που αφορούν ημερομηνία παραλαβής πράξης μέχρι και την 05.07.2014 ενταλματοποιούνται από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ τα αμέσως προηγούμενα 1.521 την 15.07.2016 που αφορούν ημερομηνία παραλαβής πράξης μέχρι και την 22.05.2014 αποχωρήσεις από 01.09.2013 έως 31.12.2013. Θα έχετε παρατηρήσει και σεις πως όλως περιέργως τα εφ’ άρπαξ δεν έχουν κοπεί επί Μνημονίων. Έχουν περικοπεί μισθοί και συντάξεις, έχουν χάσει τη δουλειά τους εκατοντάδες χιλιάδων συμπατριωτών, 400.000 από δαύτους μετανάστευσαν, έχει διαλυθεί η υγεία και η παιδεία, αλλά το εφ’ άρπαξ ακλόνητο. Γιατί άραγε δεν μπορεί να καταργηθεί το εφ’ άρπαξ με τόση οικονομική δυσπραγία που μας δέρνει; Αμέσως θα αντείπουν οι θιασώτες τού εφ’ άρπαξ: μα αυτό σχηματίσθηκε από τις εισφορές των υπαλλήλων. Και το σπίτι που αγόρασα από τις εισφορές μου χτίστηκε, αλλά τώρα μου το παίρνουν πίσω σιγά-σιγά με ΕΕΤΗΔΕ, με ΕΤΑΚ , με ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Και το στεγαστικό δεν μου το έδωσαν με επιτόκιο 2%.

Και πάνω που συνέρχομαι Παναγιώτη και Παύλο από αυτή τη συγκλονιστική είδηση, με πληροφορούν ότι στα πλαίσια του διαγωνισμού για 4 τηλεοπτικές άδειες με στόχο την αντικειμενική πληροφόρηση, το Star υποβάλλει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να μπλοκάρει τον διαγωνισμό. Βάλλει, λέει κατά των Καλογρίτσα και Σαββίδη που δεν επιτρέπεται να πάρουν άδεια, διότι έχουν πάρε-δώσε με το Δημόσιο. Εξ όσων γνωρίζω η αίτηση δεν περιέχει κάτι από τη δήλωση του ευρωβουλευτή Χρυσόγονου περί Escobar κ.λπ.

Θυμάσαι ρε Παύλο και Παναγιώτη που ο υπουργός κ. Παππάς [ναι αυτός που εκπόνησε στη μακρυνή Σκωτία διατριβή με θέμα τους μετανάστες και την ανάγκη να ανοίξει η μικρή, κατ’ εσάς, χώρα μας τα σύνορά της] είχε δηλώσει ότι αν αυξηθεί η διαφημιστική πίτα, ίσως να δοθούν και περισσότερες από 4 άδειες; Τούτο σημαίνει ότι για να είναι οικονομικά εύρωστα τα κανάλια που έχουν έσοδα μόνον από διαφημίσεις, πρέπει η διαφημιστική πίτα να είναι αρκετή για όλους, ώστε τα κανάλια να μην έχουν ανάγκη δανεικών και να μην υποκύπτουν στις ορέξεις αυτών που έχουν τη δυνατότητα να δίνουν εντολή για να δίνονται δάνεια. Έτσι και μόνον έτσι θα είναι αντικειμενικά για τη σωστή πληροφόρηση του λαουτζίκου. Θα διαφημίζουν π.χ. την τράπεζα τάδε ή την επιχείρηση δείνα και αν ξεσπάσει κάποιο σκάνδαλο στη διαφημιζόμενη τράπεζα ή επιχείρηση, τα κανάλια θα το βγάζουν στη φόρα. Θα διαφημίζουν τα κανάλια το γιαούρτι «απαλό σαν χνούδι εφήβου» και μόλις η γαλακτοβιομηχανία καταληφθεί να χρησιμοποιεί γάλα σκόνη, τα κανάλια θα το βγάζουν στη φόρα αυθωρεί και παραχρήμα. Γκέγκε;

Αλλά μετά ρε Παύλο και Παναγιώτη ήλθε το καλλίτερο. Σίγουρα θα ακούσατε για το τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα. Ναι, αυτό με το οποίο ασχολείται ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας ενημερώνοντάς μας με κάθε λεπτομέρεια και διασκεδάζοντας κάθε ανυπόστατη φήμη που κυκλοφορεί. Κάτι σαν εκπρόσωπος Τύπου επί του δυστυχήματος της Αίγινας δίπλα στον Κυρίτση ως εκπρόσωπο Τύπου επί του μεταναστευτικού. Ε λοιπόν, την υπεράσπιση του κατηγορουμένου είχεν αναλάβει ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος που είναι πρώτος εξάδελφός του. Και μετά μας τραβάει ο συνάδελφος μίαν αποχώρηση, να σου φύγει το καφάσι. Δώστε βάση:
«Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του. Και τούτο, γιατί στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να ασκήσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα, αλλά τείνει να προσέρχεται στη διαδικασία με ψυχολογία διαδίκου και όχι συνηγόρου, γεγονός που δεν συμβάλλει στην ορθή επιτέλεση του έργου του.
Μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλα να επιδείξω στον πρώτο μου εξάδελφό, Θρασύβουλο Λυκουρέζο, αμέσως μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας, νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του, όντας βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της.»

1ον ] δεν υπάρχει τέτοιος άγραφος κανόνας. Είναι εφεύρεση του συναδέλφου,
2ον] έργο του συνηγόρου είναι να αποστασιοποιείται από τον εντολέα του, ώστε να μπορεί να επιτελέσει το έργο του. Δεν κατάλαβα τίποτε. Εσείς; Και για να σας το κάνω λιανά: όταν ο συνήγορος υπερασπίζεται έναν βιαστή και αγορεύων ισχυρίζεται ότι δεν φταίει ο βιαστής, αλλά το θύμα που τον προκάλεσε, πόσο αποστασιοποιημένος είναι ο συνήγορος από τον μη συγγενή του κατηγορούμενο;,
3ον] Η απόσυρση έγινε, επειδή ο συνάδελφος είναι «βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το έργο της». Άρα, οι συνήγοροι είναι άχρηστοι, αφού η Δικαιοσύνη είναι σε θέση να επιτελεί το έργο της και χωρίς αυτούς. Εκτός αν ήθελε να πει ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το έργο της τόσο καλά όσο θα το επιτελούσε, αν εκείνος ήταν υπερασπιστής του κατηγορουμένου. Ουδεμία Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διεμαρτυρήθη για τη φράση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση Παναγιώτη και Παύλο να θυμόσαστε ότι η Ελλάδα μας είναι απλώς μια μεγάλη χώρα, την οποία ταλανίζουν μερικές δεκάδες χιλιάδες λαμόγια. Διαβάστε τούτο
http://www.ribandsea.com/face/2491-oi-rosoi-tis-gaydou
και προσέξτε το σημείο, όπου η ρωσσίδα λέει ότι αν τύχει και βρεθείς στην Ελλάδα, ακόμη και να φύγεις, πάντα ο νους σου εδώ θα είναι. Γι’ αυτό είναι η Ελλάδα μεγάλη χώρα λεβέντες μου. Γι’ αυτό και εγώ φοβάμαι πως όσοι μας ήλθαν εδώ προσκεκλημένοι της κερα-Τασίας θα μας κατσικωθούν εσαεί, ώστε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2040 να φέρουν στην Ελλάδα μετάλλια με τη γαλανόλευκη ο Γιουσούφ Αχντάν και η Φατμέ Αιντέ. Κάτι σαν Ατεντοκούμπο ας πούμε που υπηρετούν τώρα στον ελληνικό στρατό επί τρίμηνο, επειδή λέει είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Να τρελλαίνεσαι δικέ μου [ελπίζω να μη με καταγγείλει κάποιος ανεγκέφαλος στην Εισαγγελία για εχθροπάθεια, διότι εγώ δεν είμαι Μητροπολίτης Μάρκος να ανακαλώ δηλώσεις].
Εύγε σας Παύλο και Παναγιώτη και μη μου δίνετε σημασία. Παραλήρημα είναι λόγω αριστερού Μνημονίου και διαφανούς και αδιάβλητου διαγωνισμού για 4 τηλεοπτικές άδειες.

α-Σωτος

Υ.Γ. Δεν άκουσα δήλωση πολιτικού για σας. Συγκράτησα, όμως, τη δήλωση του υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά για τη Στεφανίδου: «Η Στεφανίδου μας έκανε υπερήφανους». Η πρωτοτυπία της δήλωσης με διέλυσε. Έμεινα άφωνος επί ημίωρον. Συνελθών συνειδητοποίησα ότι ο υπουργός υπήρξε καθηγητής Πανεπιστημίου, διαφορετικά δεν ξέρω κι’ εγώ τί αηδίες θα εκστόμιζε. Μπορεί και να έλεγε «Μπράβο Κατερίνα» και να του την έπεφταν οι αντίπαλοι επιμένοντας ότι αντέγραψε τη δήλωση από το «Μπράβο Ρούλα».