Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Αμερικανικές εκλογές : Όλα τα ΜΜΕ υπέρ Κλίντον, κανένα υπέρ Τραμπ

Επιμέλεια:  Φώτης Μακρίδης

Οι υποστηρικτές του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανικών Donald Trump έχουν ως δεδομένο ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υποστηρίζουν την αντίπαλό τους Hilary Clinton. Μπορεί να έχουν δίκιο, καθώς....
οι μεγαλύτερες Αμερικανικές εφημερίδες, είτε επικρίνουν τον Trump, είτε υποστηρίζουν ανοιχτά τους Δημοκρατικούς.

Σε κάποιο σημείο μάλιστα της δεύτερης τηλεμαχίας  μεταξύ των δύο υποψηφίων, την Κυριακή, ο Trump σχολίασε ότι οι συντονιστές του ABC , Martha Raddatz και του CNN Anderson Cooper, φάνηκε να παίρνουν το μέρος της Clinton εναντίον του.

"Ωραία ...ένας εναντίον τριών", είπε χαρακτηριστικά ο Trump.




Ως απόδειξη της μεροληψίας των ΜΜΕ, υποστηρικτές του Trump, επισήμαναν την ομοιότητα των τίτλων των κυριότερων μέσων, τα οποία σε κάθε αναφορά τους στον Trump, βάζουν τη λέξη "dark" (σκοτεινός), λες και ένα κέντρο "μοιράζει" τις αναφορές προς το πρόσωπό του :


Στην πραγματικότητα, η Hilary Clinton απολαμβάνει πρωτοφανή στήριξη από εφημερίδες σε ολόκληρη την Αμερική, από τους New York Times μέχρι εφημερίδες που στήριζαν παραδοσιακά τους Ρεπουμπλικάνους, όπως τις "Cincinnati Enquirer", ""Dallas Morning News" " Arizona Republic" κ.λ.π.. Η Clinton υποστηρίζεται επίσης από τη San Diego Union-Tribune, η οποία για πρώτη φορά υποστηρίζει υποωήφιο των Δημοκρατικών, από την ίδρυσή της το 1868 !

Η New York Times πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της Clinton στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν την απεκάλεσε "αποφασισμένη ηγέτιδα, που θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους Αμερικανούς, σε μια περίοδο οικονομικής αναταραχής και εξασφαλίζει ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η δύναμη του καλού σε ένα συχνά βίαιο κόσμο".

ενώ σε άλλο editorial εξηγεί γιατί ο Trump δεν πρέπει να γίνει Πρόεδρος


Η πιο πρόσφατη υποστήριξη για την Clinton ήρθε από την παραδοσιακά ουδέτερη "Atlantic" -πρόκειται για την τρίτη μόνο φορά στα χρονικά, υποστήριξη υποψηφίου, μετά τον Abraham Lincoln το1860 και τον Lyndon B. Johnson το 1964- με τους συντάκτες να υποστηρίζουν ότι "η Χίλαρι κατανοεί το ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο" και "θα διαθέσει επιμελώς τον εαυτό της, στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα".

Αν και δεν παίρνει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Clinton, η μεγάλη εφημερίδα USA Today, επίσης για πρώτη φορά από το 1982, γράφει στο κύριο άρθρο της 30ης Σεπτεμβρίου, περιγράφει την ιδεολογική πλατφόρμα του Trump  ως "το τραγούδι των Σειρήνων ενός επικίνδυνου δημαγωγού".

"Είτε από αδιαφορία, είτε από άγνοια, ο Trump πρόδωσε όλες τις θεμελιώδεις αρχές που έθεσαν όλοι οι Πρόεδροι από το τέλος του Β' παγκ.πολέμου. Αυτές οι αρχές περιλαμβάνουν την αταλάντευτη υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ, τη σταθερή αντίθεση στη Ρωσική επιθετικότητα (!) και την απόλυτη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ κάνουν το χρέος του απέναντι στο Καλό", γράφει ο εκδότης της USA Today.

Tα μη-παραδοσιακά μέσα, ασκούν επίσης σκληρή κριτική στον Trump. Το site Huffington Post αποκήρυξε ολοκληρωτικά τον Trump, απευθυνόμενο στους αναγνώστες του, με το κείμενο ότι "ο Trump είναι κατά συρροήν ψεύτης, ανεξέλεγκτα ξενοφοβικός, μισογύνης, άτομο που υποστηρίζει ότι ο Ομπάμα δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ (υπάρχει ειδικός όρος για αυτό, το "birther", κάτι ανάλογο με το "ψεκασμένος" στα ελληνικά), που επανειλημμένα δεσμεύθηκε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των Μουσουλμάνων -1,6 δις μέλη δηλαδή αυτής της θρησκείας".
Φώτης Μακρίδης, makpress, 11/10/2016