Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Απίστευτες καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κύριε Υπουργέ,
Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης



Ενώ η ανεργία καλπάζει πλήττοντας ολοένα και περισσότερες οικογένειες, οι οποίες συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εργασίας για ένα ή και περισσότερα μέλη της οικογένειας τους, στο Υπουργείο Εργασίας, η αρμόδια για τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΚΤ Γενική Γραμματέας κα Δ.Χαλικιά καθώς και η υπεύθυνη για την χάραξη ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κα Ο. Αντωνοπούλου ερίζουν για το βαθμό «ιδιοτέλειας» και «ασχετοσύνης» που φέρει η καθεμία, σύμφωνα με τις επιστολές που δημόσια ανταλλάσουν με παρατηρητή τον Πρωθυπουργό.
Η ανεπάρκεια στην εκτέλεση των καθηκόντων της Αν. Υπουργού έγινε γρήγορα εμφανής από τους πρώτους μήνες της θητείας της στο Υπουργείο Εργασίας, αφού αντί να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα κονδύλια που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει για την υποστήριξη των ανέργων μέσω εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης, αναλώθηκε σε αόριστες καταγγελίες και συνεχείς εξαγγελίες περί δήθεν ανασχεδιασμού των προγραμμάτων τα οποία όπως καταγγέλλει η αποπεμφθείσα για τις καταγγελίες της Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, δεν έχουν προχωρήσει στο ελάχιστο λόγω σοβαρών ελλείψεων στο σχεδιασμό τους.
Η κα Αντωνοπούλου τους τελευταίους 20 μήνες αντί να σχεδιάζει πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης «παρατηρεί» τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και επιδίδεται σε επικοινωνιακή διαχείριση των στοιχείων που δημοσιεύονται κατά κύριο λόγω από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προσπαθώντας να παρουσιάσει την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση κλπ) ως μεγάλη κυβερνητική επιτυχία.
Προσπαθεί προφανώς να αποκρύψει ότι η απραξία σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ανεπάρκεια στο σχεδιασμό ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που ξεσήκωσε τις καταγγελίες ακόμη και κυβερνητικών στελεχών αλλά και μελών του κοινοβουλίου έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας όπως άλλωστε καταδεικνύουν το σύνολο των στατιστικών στοιχείων και αναλύσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε διάστημα περίπου δύο ετών δεν έχει υλοποιηθεί, με ευθύνη της κας Αντωνοπούλου, επιτυχώς κανένα πρόγραμμα απασχόλησης που να εγγυάται στοιχειωδώς την βιωσιμότητα των θέσεων απασχόλησης , εκτός από ένα που υλοποιήθηκε από τον ΟΑΕΔ για αποφοίτους ΑΕΙ και αφορούσε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013.



Κατόπιν αυτών,


Ερωτάστε:


1) Ποια ήταν η διαδικασία επιλογής των παροχών κατάρτισης;

2) Με ποιο τρόπο έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων παροχών και ποια τα κριτήρια αυτής της επιλογής;

3) Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας, τα χρήματα από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν ήδη τελειώσει λόγω κακοδιαχείρισης από εσάς, ποια είναι η πρόβλεψή σας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια;

4) Τι προτίθεστε να κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα της έλλειψης χρημάτων εξαιτίας της κακής διαχείρισης που κάνατε από τα δύο πρώτα κιόλας χρόνια του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020;

5) Παρακαλώ, όπως μας αποστείλετε τις Συμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) και τα έγγραφα που αφορούν στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

6) Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την κατασπατάληση των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας;

7) Θα συνεχίσετε να υιοθετείτε τέτοιου είδους πρακτικές απευθείας αναθέσεων και κατάτμησης των έργων της κας. Υπουργού;




-ΟI-
ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ


ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ


ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ


ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ


ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ


ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ


ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ


ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ


ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΙΜΟΣ


ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ


ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ