Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Οργή του φιλοαμερικανικού κόμματος Σερβίας για τη δήλωση Dasic ότι η Σερβία θα αποκαλεί FYROM τη FYROM

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στα Βαλκάνια,που βράζουν:
Στις 24 Απριλίου 2016 έγιναν εκλογές στη Σερβία. Τις εκλογές κέρδισε το Σοσιαλιστικό κόμμα SNS (Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα) του Aleksandar Vučić, που είναι τώρα Πρωθυπουργός, με 48,25%. Δεύτερο σε ψήφους ήρθε το SPP (Σοσιαλιστικο Κόμμα Σερβιας) του Ivica Dačić, με 10,95%, το οποίο σχημάτισε κυβέρνηση με το SNS και ο Dačić έγινε Αντιπρόεδρος της Σερβίας και Υπουργός Εξωτερικών (http://www.srbija.gov.rs/?change_lang=en)

Στις εκλογές πήρε μέρος και το LDP (Φιλελεύθερο Κόμμα Σερβίας) του Čedomir Jovanović, που συμμετείχε σε συνασπισμό με δύο ακόμη κόμματα και έλαβε 5,02%.
Το LDP (Φιλελεύθεροι), έχει την ίδια περίπου πολιτική ατζέντα με τα διάφορα "φιλελεύθερα" κόμματα της Ευρώπης, την γνωστή ως "ατζέντα Σόρρος" για δικαιώματα μειονοτήτων κ.λ.π., και είναι φανατικός υποστηρικτής της ένταξης της Σερβιας στο ΝΑΤΟ. Έχει το ίδιο πολιτικό προφίλ με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Ενδιαφέρον στοιχείο στο βιογραφικό του είναι ότι συμμετείχε στην ομάδα σύλληψης του Μιλόσεβιτς και παράδοσής του στο Διεθνές Δικαστήριο.
(The LDP is one of the few political parties in Serbia to actively support Serbia's membership into NATO and Kosovo-Albanian independence from Serbia. The LDP is also highly supportive of LGBT rights in Serbia).

Με όρους Ελλάδας ας πούμε λοιπόν, ο Dačić και το SPP είναι  "πατριωτική κομμουνιστική αριστερά" και ο Jovanović και το LDP είναι ο "φιλελεύθερος Βαλλιανάτος".

Ο Dačić διετέλεσε Πρωθυπουργός της Σερβίας στην προηγούμενη κυβέρνηση και το 1ο νομοσχέδιο που έφερε, αφορούσε την υπαγωγή της Τράπεζας της Σερβίας στον έλεγχο του Κοινοβουλίου, κάτι που ανησύχησε ιδιαίτερα τους "δυτικούς".

Έτσι, όλως τυχαίως έπεσε θύμα μιας πρωτοφανούς φάρσας, με σκοπό να τον εξευτελίσουν: τον κάλεσαν να δώσει δήθεν μια συνέντευξη, έστησαν μια πρόθυμη βιζιτού πολυτελείας, τη Branka Knežević, κουνελάκι του Playboy,  ως "δημοσιογράφο" να ανοίγει τα πόδια της, ώστε να καταγράψουν οι κάμερες την αμηχανία του και να τον μειώσουν με αυτό το επικοινωνιακό τρικ,




Χθες, σε συνέντευξή του, στο πρακτορείο BETA ο Dačić, μιλώντας ως Υπουργος Εξωτερικών, δήλωσε ότι ήταν λάθος της Σερβιας η αναγνώριση της FYROM ως "Μακεδονία" (το σχετικό άρθρο εδώ)

Σήμερα,
ο ηγέτης του Φιλο-αμερικανικού "Φιλελεύθερου" LDP, τον κατηγόρησε ως "πράκτορα της Ρωσίας", ρωτώντας τον αν τελικά είναι Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ή Πρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία.
Υπενθυμίζοντας ότι ο Dasic ήταν στο παρελθόν εκπρόσωπος του Μιλόσεβιτς, ενώ τώρα είναι "εκπρόσωπος των Ρωσικών συμφερόντων στην Σερβία, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει την αφοσίωσή του στις εντολές της Μόσχας", το Φιλελεύθερο κόμμα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι "δεν θα δεχθει να προωθεί ο Dasic την ιδέα ότι η Σερβία πρέπει να γίνει επαρχία της Ρωσίας και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Σερβίας, με τέτοιο τρόπο ώστε να την αφήσει στο τέλος χωρίς συμμάχους".
Το LDP αναφέρει ότι ο Dasic "υπονομεύει τις σχέσεις στην περιοχή και προκαλεί τις γειτονικές χώρες" ("undermining relations in the region and provoking neighboring countries")

Απαντώντας, το SPS είπε ότι την ώρα που και ο Τραμπ αναζητά καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, ο Jovanovic θέλει η Σερβία να επιτεθεί στη Ρωσία !
(while America's new president Donald Trump is looking for ways to reach an agreement with Russia, the LDP and its leader Cedomir Jovanovic want Serbia to attack Russia)


Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν από δω και πέρα και η θέση της Ρωσίας για το όνομα της ΠΓΔΜ....