Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Τι ισχύει για τη χρήση POS από τους γιατρούς ;

Ανακοίνωση αναφορικά με τη χρήση POS από τους γιατρούς εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Αναφέρει συγκεκριμένα .....
«Μετά από συνεχή ερωτήματα των μελών του ΙΣΑ θέλουμε να ενημερώσουμε όσων αφορά την υποχρεωτική χρήση POS από τους γιατρούς τα εξής:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν. 4446/2016 οι δικαιούχοι πληρωμής στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με καταναλωτές υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής, εντός ορισμένης προθεσμίας και ανάλογα με τον κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ). Έτσι με απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών θα ορίζονται οι υπόχρεοι συμμόρφωσης βάσει ΚΑΔ, η προθεσμία συμμόρφωσης, οι κυρώσεις κτλ

2. Σύμφωνα με το άρθρο 66 του ίδιου νόμου, οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τον τρόπο αποδοχής με σαφήνεια και οι πληροφορίες θα αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο και στο ταμείο


3. Σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ν. 4446/2016 για φορολογικής αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ και άνω, που εκδίδονται προς ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες με τη χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και δεν επιτρέπεται πλέον η εξόφληση με μετρητά

Κατόπιν τούτων, τονίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι ιατροί δεν έχουν υποχρέωση χρήσης POS μέχρι να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση η οποία θα εντάξει τους ιατρούς στην υποχρεωτική αποδοχή καρτών μέσω P.O.S. Η μόνη υποχρέωση που υπάρχει από 1 Φεβρουαρίου 2017 είναι η ενημέρωση των ασθενών για την αποδοχή ή μη των καρτών με ευκρινή και σαφή τρόπο».

17/1/2017

ΣΧΕΤΙΚΟ: Ποιές επιχειρήσεις & επαγγελματίες υποχρεούνται να βάλουν μηχάνημα αποδοχής καρτών (POS);


Σε τρία στάδια η υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών POS

Σε τρία στάδια θα εφαρμοσθεί η υποχρεωτική εγκατάσταση POS στους επαγγελματικούς κλάδους και τις υπηρεσίες στην αγορά, προκειμένου να χρησιμοποιείται μόνο πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές των φορολογουμένων.

Η υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος (POS) σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα εφαρμοσθεί σε τρεις φάσεις με την πρώτη να ορίζεται έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Στην πρώτη φάση έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS επαγγελματικοί κλάδοι με αυξημένο βαθμό παραβατικότητας, όπως θεωρούνται τα καταστήματα εστίασης και ένας μεγάλος αριθμός από κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.

Στις επόμενες δύο δόσεις έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, θα συμπεριληφθούν άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες. Άλλωστε όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η κάλυψη του ορίου των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν επηρεάζεται από τη διαδικασία αυτή καθώς μπορεί να επιτευχθεί εύκολα για όλους τους φορολογουμένους με βάση τα σημερινά δεδομένα στις συναλλαγές και από το μεγάλο εύρος των δαπανών που θα μετρούν για το αφορολόγητο όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

Σχετικά με τις ΔΕΚΟ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο η ΔΕΗ δεν διαθέτει σήμερα POS και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου και η Επιχείρηση θα προσαρμοσθεί άμεσα στο νέο καθεστώς.

Το κόλπο με τα ...βουλγαρικά POS

Το κόλπο έχει ως εξής: Ο επιχειρηματίας συστήνει μια εταιρεία, με την ίδια επωνυμία με την ελληνική, σε μία χώρα του εξωτερικού (π.χ. Βουλγαρία), μέσω της οποίας συνδέει το δεύτερο POS με έναν τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού.
Έτσι, όταν γίνεται η πληρωμή από τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (στο POS του εξωτερικού) τα χρήματα μεταφέρονται αυτόματα εκτός Ελλάδος, χωρίς καμία καταγραφή τους στην χώρα μας, άρα χωρίς την καταβολή ΦΠΑ προς το ελληνικό κράτος και παρακάμπτοντας τα capital controls.
Από εκεί κι ύστερα ο επιχειρηματίας μπορεί είτε να εισπράξει τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα μέσω ξένης πιστωτικής κάρτας ή να τα διοχετεύσει σε άλλους λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Το φαινόμενο, λένε από την Τράπεζα της Ελλάδος παρατηρείται πιο συχνά σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να φοροδιαφύγουν, αλλά και να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό παρακάμπτοντας τα capital controls.
Το κόλπο έχει γίνει αντιληπτό, αλλά προς το παρόν δεν έχουν αποδώσει οι προσπάθειες εντοπισμού των επιχειρήσεων που διαπράττουν φοροδιαφυγή με το σύστημα των POS.