Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή Δικηγόρων για την Προκήρυξη 404 Θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων (1Κ/2017)

Πολύ ενδιαφέρον θέμα που αγγίζει την ...ψυχή του Έλληνα: το διορισμό στο δημόσιο ! Το μόνο που ενδιαφέρει τον Έλληνα στη ζωή του.
Δείτε τι συμβαίνει: Το κράτος θα προσλάβει 404 δικαστικούς ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, δηλαδή Γραμματείς, που γράφουν τα πρακτικά, τα ....
πινάκια των δικών, δημοσιεύουν στο site των πρωτοδικείων αποφάσεις, ανακοiνώσεις, καταχωρούν στους υπολογιστές, καταχωρούν εκλογικά αποτελέσματα κλπ. Δουλεύουν φουλ word και excel. Γι' αυτό (ορθότατα) πρόσθετο απαραίτητο προσόν σύμφωνα με την προκήρυξη είναι "Γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: (α) επεξεργασίας κειμένων, (β) υπολογιστικών φύλλων και (γ) υπηρεσιών διαδικτύου." Πολύ ορθά !

Βασικό προσόν είναι το πτυχίο Πανεπιστημίου. Όμως, γίνονται δεκτά (ορθότατα!) πτυχία αρκετών κατευθύνσεων: οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, μαθηματικοί, πληροφορικάριοι, πολιτικών επιστημών κλπ. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει σφαγή από υποψήφιους !

Και τι έγινε;

Σύλλογοι ασκούμενων δικηγόρων απαιτούν να δίνεται προβάδισμα στο πτυχίο Νομικής, επειδή "η ανεργία μαστίζει τον κλάδο", λες και οι άλλοι κλάδοι δεν έχουν ανεργία ή το ζητούμενο είναι πώς θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας κάποιων και όχι το πώς θα εκσυγχρονισθεί η δικαιοσύνη και θα στελεχωθεί από τους καλύτερους.

Καταλαβαίνετε πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η νοοτροπία του "δουλειά στο δημόσιο", που μορφωμένοι άνθρωποι, δικηγόροι, θεωρούν πως πρέπει να έχουν προβάδισμα, επειδή ο κλάδος έχει ανεργία και όχι επειδή δουλεύουν καλύτερα τα κομπιούτερ, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Τα δικαστήρια χρειάζονται πλέον ανθρώπους που να είναι τσακαλόπουλα στο word και στο excel και όχι στη Νομική επιστήμη. Καλά νομικά πρέπει να ξέρουν οι δικαστές, όχι οι Γραμματείς.


Ιδού η κοινή επιστολή δικηγορικών συλλόγων

Θέμα: Πρόσληψη προσωπικού για την πλήρωση 404 κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων ΠΕ για τις ανάγκες Δικαστηρίων και Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1Κ/2017 προκήρυξη του ΑΣΕΠ.
Της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης
Του Συλλόγου Νέων και Ασκουμένων Δικηγόρων Πειραιά
Της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Ρόδου

Προς:
Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Στ. Κοντονή.
Τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα. Ο. Γεροβασίλη.
Κοινοποίηση: Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1Κ/2017 (ΦΕΚ 1/23-1-2017, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τετρακοσίων τεσσάρων (404) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Δικαστήρια και Δικαστικές Υπηρεσίες της χώρας), απαιτούμενα προσόντα για την συμμετοχή των υποψηφίων είναι σειρά πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νομικής ή άλλης σχολής σχετικής με την δημόσια διοίκηση, τα οποία απαριθμούνται περιοριστικά. Σχετικά μάλιστα με το ζήτημα είχαμε αποστείλει κοινό αίτημα ήδη από τις 20-1-2016, στο πνεύμα του οποίου κινείται η προκήρυξη όπως τελικώς δημοσιεύθηκε.

Με έκπληξη ωστόσο ενημερωθήκαμε ότι ο Υπ. Δικαιοσύνης εισηγήθηκε προς το ΑΣΕΠ την τροποποίηση της ήδη δημοσιευθείσας προκήρυξης, και μάλιστα μόλις δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων. Με την μορφή που προτείνεται οι υποψήφιοι νομικής όχι μόνο δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος αφορά θέσεις άμεσα συναφείς με τις σπουδές τους, αλλά αντίθετα ουσιαστικά έρχονται σε δυσμενέστερη θέση.
Δεδομένων των αρμοδιοτήτων των δικαστικών υπαλλήλων, των σύνθετων διαδικασιών που καλούνται να χειριστούν και ιδίως των μεταβολών που επιφέρουν οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές, ιδίως στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τα Υπερχρεωμένα Φυσικά Πρόσωπα που εντείνουν τον ελεγκτικό ρόλο και την λειτουργία των γραμματέων των δικαστηρίων της χώρας, είναι προφανής η ανάγκη επαρκών συναφούς εμπειρίας και επιστημονικών γνώσεων. Ως εκ τούτου, όπως άλλωστε ήδη έχουν υπογραμμίσει και οι εν ενεργεία δικαστικοί υπάλληλοι δια των συνδικαλιστικών τους οργάνων, καθίσταται αναγκαία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσληψη προσώπων κατόχων πτυχίου Νομικής Σχολής.

Περαιτέρω, σας είναι ήδη γνωστές οι συνθήκες άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος κατά τα τελευταία έτη, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των υιοθετούμενων μέτρων λιτότητας. Οι συνθήκες αυτές είναι ακόμα δυσκολότερες για τους νέους δικηγόρους που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν ανεξάρτητη επαγγελματική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό οι λειτουργικές ανάγκες της Δικαιοσύνης είναι δυνατό να καλυφθούν με ήδη έμπειρο προσωπικό με επαρκή επιστημονική κατάρτιση, δίνοντας θέσεις εργασίας σε νέους νομικούς, την στιγμή που το δικηγορικό επάγγελμα αδυνατεί να τους απορροφήσει.

Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα από την 1Κ/2017 προκήρυξη για την κάλυψη των ανωτέρω περιγραφόμενων θέσεων να παραμείνουν ως έχει ήδη δημοσιευθεί ΦΕΚ 1/23-1-2017, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, αιτούμαστε τα πτυχία νομικής να δίνουν μεγαλύτερη μοριοδότηση στους υποψηφίους του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Η ρύθμιση αυτή αναμφίβολα θα συμβάλλει στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των δικαστηρίων της χώρας, την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την βελτίωση των υπηρεσιών των δικαστηρίων της χώρας, μέσω της πρόσληψης προσωπικού ήδη εξοικειωμένου με τις διαδικασίες και την ύλη υποθέσεων στις οποίες πρόκειται να απασχοληθεί.

Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή διευκρίνιση.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔιΘ
Ο Πρόεδρος…………………………….Η Γραμματέας
Μιχάλης Μήττας………………………..Στέφανος Κρεμέτης
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΝΑΔΠ
Ο Πρόεδρος………………………Ο Γεν. Γραμματέας
Απόστολος Κόντος……………………Διονύσιος Πλέσσας
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΑΔιΡ
Η Πρόεδρος……………………..Ο Γραμματέας
Χρυσή Χρυσοχού………………………Μάνος Τεχνίτης