Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Αναστάτωση προκαλούν οι δασικοί χάρτες σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη - Οδηγίες πώς να βρείτε το κτήμα σας

Μέγα θέμα, το οποίο θα αρχίσει να γίνεται γνωστό τις επόμενες μέρες...

Σοβαρά ζητήματα προκύπτουν από τους "επικαιροποιημένους" δασικούς χάρτες, καθώς, πάρα πολλές ιδιοκτησίες -ιδιαίτερα στη Χαλκιδική- εμφανίζονται πλέον ως δάση !

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σ. Φάμελλος, δίνονται διευκρινίσεις για τον χειρισμό από τις δασικές υπηρεσίες των ζητημάτων που διαπιστώθηκαν κατά τις εκτελούμενες αναρτήσεις δασικών χαρτών και σχετίζονται με:

μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεις (άλλης μορφής/κάλυψης ή χορτολιβαδικές, ή έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού που δεν τις χαρακτηρίζουν ως δάση ή δασικές εκτάσεις) που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες, με αποφάσεις που είτε τις εξαιρούν με λεκτική διατύπωση, χωρίς να έχουν αποτυπωθεί τα όριά τους στα συνοδεύοντα αυτές τοπογραφικά διαγράμματα

εκτάσεις ευρισκόμενες σε καθεστώς νόμιμης αλλαγής χρήσης ή έχουν αλλάξει χρήση κατ’ εφαρμογή των άρθρων 67 ν. 998/1979, 14 ν. 1734/1987 και 12 ν. 3208/3208/2003 και συμπεριλαμβάνονται εντός ευρύτερων περιοχών κηρυγμένων ως αναδασωτέων, που λεκτικά εξαιρούν τής αναδάσωσης εκτάσεις, χωρίς να έχουν αποτυπωθεί τα όριά τους στα τοπογραφικά διαγράμματα που τις συνοδεύουν.

Οι δασικές υπηρεσίες θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να ενεργοποιηθούν, άμεσα και κατά προτεραιότητα στις περιοχές αρμοδιότητάς τους, που αναρτώνται δασικοί χάρτες οι διαδικασίες προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση της ανάκλησης της απόφασης κήρυξης ως αναδασωτέας του Συντονιστή Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης. Με την ολοκήρωση της διαδικασίας ανάκλησης της απόφασης κήρυξης θα ενημερωθεί και αναμορφωθεί ο δασικός χάρτης με τη νέα πράξη όπως ισχύει, αναλόγως με το στάδιο που βρίσκεται κατ’ εφαρμογή των κείμενων διατάξεων (άρθ. 18 παρ. 2 ή άρθ. 20 παρ. 1 ν. 3889/10).

Επισημαίνεται στην εγκύκλιο ότι στις περιοχές που είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες εκτάσεις, ανεξαρτήτως ειδικού χαρακτήρα ή μορφής αυτών, δεν υποβάλλονται αντιρρήσεις αναφορικά με την απόφαση αναδάσωσης, εφόσον γι’ αυτές οφείλεται από πλευράς διοίκησης η ενέργεια της ανάκλησής τους (μερικής ή ολικής), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Πρακτικές οδηγίες
Πώς θα δω το κτήμα μου και πώς είναι χαρακτηρισμένο;

(Πληροφοριακά - Μπορειτε να παραλείψετε αυτά τα βήματα και να πάτε κατευθείαν στο link1
https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Home_Page.aspx

Για να συνεχίσετε πατήστε : ΕΙΣΟΔΟΣ

Πατηστε στο "Δασικοί Χάρτες", το Ανάρτηση
https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoF1_Page.aspx )

Ξεκινήστε από εδώ:

1) link1
Μπείτε στην εφαρμογή: http://gis.ktimanet.gr/wms/forestsuspension/default.aspx

2) ας υποθέσουμε ότι έχετε χωράφι στην Ιερισσό.
Ρυθμίστε νομό (Χαλκιδικής), ΟΤΑ (Ιερισσος) , όπως τα κόκκινα βέλη και πατήστε μετάβαση:

Ανοίγει ο χάρτης της Χαλκιδικής

3) Πατήστε το 4ο από αριστερά κουμπί, αυτό με το φακό και το +
για να επιλέξετε περίπου την περιοχή. Αφού την επιλέξετε, (θα σχηματιστεί ένα φωτεινό τετράγωνο) , αφήστε το ποντίκι και θα εστιάσει στη συγκεκριμένη περιοχή. Πειραματιστείτε με το μεγεθυντικό φακό, μέχρι να καταλάβετε πού ακριβώς είναι το χωραφι σας.

4) Ας υποθέσουμε ότι το ακίνητό σας, είναι αυτό με το κόκκινο πλαίσιο.

5) Για να δείτε πώς είναι χαρακτηρισμένο , πατάτε το κουμπί i στην εργαλειοθήκη, δηλαδή αυτο που δείχνει το βελος:

6) Στη συνέχεια μεταφερετε το δεικτη του ποντικιού στο σημείο που σας ενδιαφέρει και κάνετε αριστερο κλικ με το ποντίκι, οπότε θα εμφανιστούν οι πληροφορίες - ο χαρακτηρισμός του σημείου, π.χ. το συγκεκριμενο (τυχαιο) χωράφι που επιλέξαμε είναι ΑΔ


Δείτε τώρα τι σημαίνει το ΑΔ , εδώ>>

Επιμέλεια: Σ.Γ.
makpress