Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Πόσο κάνει το φάρμακο για τον καρκίνο, για το οποίο έγινε η φασαρία με τη βεβαίωση για το "προσδόκιμο ζωής"

Ας τα πάρουμε από την αρχή:

Η υπόθεση δεν αφορά κάποιον συγκεκριμένο ασθενή ή κάποια μεμονωμένη καταγγελία, είναι νόμος! Ή , για να είμαστε πιο ακριβείς, είναι ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ, που βασίζεται σε νόμο και την υπογράφει ο 42χρονος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήριος Μπερσίμης, Καθηγητής ...Στατιστικής (!), του οποίου η επιλογή είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων (δες εδώ)

Η διαδικασία αφορά φάρμακο με πολύ συγκεκριμένη ένδειξη: δίνεται μόνο σε "θεραπεία ενηλίκων με ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη συμπτωματικές μεταστάσεις στα οστά και χωρίς γνωστές σπλαγχνικές μεταστάσεις."

Πρόκειται για το ραδιοφάρμακο Xofigo της Bayer, και η κάθε μια ένεσή του κοστίζει 4.797,94 ευρώ.
Η θεραπεία περιλαμβάνει 6 ενέσεις, σύμφωνα με το φυλλάδιό του, που κοστίζουν συνολικά 27.200 ευρώ.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι παρατείνει τη ζωή των ασθενών κατά 30% (ασθενείς που έκαναν ενέσεις Xofigo έζησαν κατά μέσο όρο 14,9 μήνες, ενώ ασθενείς που δεν έλαβαν το φάρμακο έζησαν 11.3 μήνες)
((extend life by more than 30% (14.9 months in Xofigo-treated men vs 11.3 months in placebo-treated men)).
H επιστημονική άποψη των στελεχών του ΕΟΠΥΥ που κατάρτισαν τον πίνακα των προϋποθέσεων για να το εγκρίνουν είναι ότι, δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με προσδόκιμο ζωής κάτω του έτους, όχι επειδή είναι "πεταμένα λεφτά", αλλά επειδή είναι πιθανό να επιταχύνει τον θάνατο, επειδή αντενδείκνυται σε σπλαχνικές μεταστάσεις.

Πρόκειται επομένως για ένα πολύ ακριβό φάρμακο, που όμως δικαιούται ο Έλληνας πολίτης, έστω κι αν το αποτέλεσμα είναι μια ολιγόμηνη παράτασης ζωής. Αρκεί να μη γίνεται κατάχρηση στη συνταγογραφία και να μην τον κάνει χειρότερα.

Όπως και να ΄χει, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και δύσκολο θέμα, καθώς αφορά μια πολύ βαριά μορφή καρκίνου, που ευτυχώς αρχίζει να αντιμετωπίζεται κάθε χρόνο και πιο αποτελεσματικά και ελπίζουμε σε λίγα χρόνια, να μπει στην κατηγορία των καρκίνων που έχουν πολλές πιθανότητες ίασης.

Δύσκολος αντίπαλος ο καρκίνος, αλλά από την άλλη, όλο και εξελίσσεται η ιατρική και καταφέρνει όλο και περισσότερες νίκες.