Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Déjà vu ή στο ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο θεατές.

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Απερίσπαστη πια η Δικαιοσύνη και ανεπηρέαστη από έξωθεν παρεμβάσεις, θα επιτελέσει και πάλι το....
ιερό καθήκον της! Για τις έσωθεν δεν κατέχω.

Σκάνδαλο στην Τράπεζα της Αττικής. Αναφορά τής ΤτΕ στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να μπει το μαχαίρι βαθειά στο κόκκαλο, μέχρι το μεδούλι, της διαφθοράς, όπως προανήγγειλε ο Πολάκης.

Θα διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί, αν τελέσθηκαν αδικήματα. Μετά από μερικούς μήνες θα ασκηθεί ποινική δίωξη. Ίσως να ασκηθεί δίωξη και χωρίς προκαταρκτική εξέταση, αν τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Και τότε θα συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών Αθηνών, η οποία θα ορίσει ειδικό εφέτη ανακριτή και επίκουρο αυτού, για να διενεργήσουν την ανάκριση.
Οι ειδικοί ανακριτές θα πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά μέσα σε δύο γραφεία 3Χ3 έκαστο, επικουρούμενοι από μία γραμματέα, ίσως και 2 γραμματείς, διαθέτοντες και δύο τηλεφωνικές γραμμές παρακαλώ, από τις οποίες θα μπορούν να καλούν και κινητά τηλέφωνα. Φημολογείται ότι θα είναι εφοδιασμένοι και με φωτοτυπικό μηχάνημα αποκλειστικής χρήσης. Θα αρχίσουν να εξετάζουν μάρτυρες και να στέλνουν έγγραφα ζητώντας στοιχεία, τα οποία θα τους χορηγούνται με χαρακτηριστική καθυστέρηση, λόγω φόρτου εργασίας, είτε από την Τράπεζα Αττικής είτε από την ΤτΕ είτε από διάφορες Υπηρεσίες του Δημοσίου.

Θα ακολουθήσει η απολογία των κατηγορουμένων, ενδεχομένως δε και η απαγόρευση εξόδου των από τη χώρα, ίσως και μια μικρή εγγυησούλα, για να μην προφυλακισθούν, αφού ούτως ή άλλως θα είναι υπεράνω υποψίας, άρα μη ύποπτοι φυγής. Τα κανάλια θα ενημερώνουν τακτικά τους τηλεθεατές για την πρόοδο της ανάκρισης: ο τάδε κατηγορούμενος δήλωσε αθώος, το ίδιο και ο άλλος, το ίδιο και ο δείνα κ.ο.κ., καθώς και ότι ένας ή δύο κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι αποτελούν θύματα σκευωρίας. Μιλάμε για τη συνήθη εμπεριστατωμένη σφαιρική ενημέρωση πασπαλισμένη με τις πομπώδεις θέσεις των συνηγόρων που θα αναλύουν τη σαθρότητα των κατηγοριών.

Σε μερικά τέρμινα [πέντε μήνες το τέρμινο] η εκ 15.000 σελίδων δικογραφία θα είναι έτοιμη, για να υποβάλει ο Εισαγγελέας πρόταση 800 σελίδων στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφανθεί, αν θα παραπέμψει και ποιούς στο ακροατήριο.

Αν το εκ 3.000 σελίδων βούλευμα είναι παραπεμπτικό, η δίκη θα αρχίσει το 2022, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εορτασμοί επί τη 200ή επετείω της Παλιγγενεσίας πρωτοστατούντων όλων εκείνων που έχουν απομυζήσει τον δημόσιο κορβανά. Βάρδα μην υπάρχει και κατηγορούμενος αγνοών την ελληνική που θα απαιτήσει μετάφραση της δικογραφίας στη γλώσσα που κατανοεί.

Μπορεί, όμως, το εκ 3.000 σελίδων βούλευμα να είναι και απαλλακτικό. Ποιός ξέρει, αν οι εμπλεκόμενοι ενήργησαν με δόλο; Κι’ οι αμφιβολίες; Πού τις πας τις αμφιβολίες; Λεφτά έβρισκαν και τα μοίραζαν οι τραπεζίτες τηρώντας απαρεγκλίτως τις εσωτερικές διαδικασίες βέλτιστου ελέγχου της φερεγγυότητος του δανειζομένου. Παράδειγμα: ο επιχειρηματίας κ. Αρπαχτόπουλος α] διαθέτει ακίνητη περιουσία, η οποία, όμως, είναι άκρως βεβαρημένη, και β] έχει και μερικά δυσμενή στον Τειρεσία, αλλά γ] ενδιαφέρεται γι’ αυτόν διακαώς ο υπουργός κ. Ταπιάνης. Πόσο μεγαλύτερη εξασφάλιση από το γ] για το τραπεζικόν ίδρυμα;

Αυτά!


Και τώρα παρακολουθούμε αυτό το βίντεο με προσοχή. Όποιος εντοπίσει μέσα στο πλήθος τον τραπεζίτη, τον βιομήχανο, τον μεγαλέμπορα, τον υπουργό, τον εκδότη, τον καναλάρχη, τον βουλευτή ή τον δικαστή, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον!


Ακόμη, όμως, και αν κανείς δεν κατακτήσει το έπαθλο, θα έχουμε όλοι αναγνωρίσει στο πλήθος το εκλογικό σώμα! Το γαλουχημένο με την αποταμίευση και τα αγαθά της. Που έγραφε κάθε 31 Οκτωβρίου εκθέσεις ιδεών με ύμνους για την αποταμίευση και έπαιρνε δώρο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μεταλλικό κουμπαρά, ώστε να εθισθεί εξ απαλών ονύχων στον θεσμό. Για την αποταμίευση που ήταν τόσο αναγκαία για την ανασυγκρότηση της χώρας μετά την Κατοχή και τον εμφύλιο. Για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και της αγροτικής παραγωγής δια της παραδόσεως του περισσεύματος ή του υστερήματός του προς φύλαξη στις τράπεζες.

Σώτος

Υ.Γ. Θα ήταν, άραγε, κακή ιδέα να χορηγεί μία τράπεζα δάνειο άνω του € 1.000.000, μόνον εάν την αποπληρωμή του εγγυάται μία άλλη τράπεζα;