Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Θες φάρμακο για τον καρκίνο; Φέρε βεβαίωση γιατρού κατά ECOG ότι θα ζήσεις !

Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα αυτό, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων:


Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία σύμφωνα με την οποία, η επιτροπή έγκρισης φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ ζητά με ιατρική βεβαίωση την πιστοποίηση του προσδόκιμου επιβίωσης ενός καρκινοπαθούς από τη Θεσσαλονίκη.

Στο ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, μία δικηγόρος, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη προϋπόθεση ανεδαφική εως και απάνθρωπη. «Δηλαδή να βεβαιώσει ένας γιατρός πόσα χρόνια θα ζήσει. Ή πόσο χρονικό διάστημα θα ζήσει. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι λίγο ευτράπελο και τραγικό συγχρόνως» .

PS κατά ECOG (Performance status κατά Eastern Cooperative Oncology Group


Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει το αίτημα ως «συνηθισμένη διαδικασία» μιλώντας για συγκεκριμένες προϋποθέσεις χορήγησης του φαρμάκου.
Ιδού η εγκύκλιος, που σας παρουσιάζει το makpress (ο επίμαχος κωδικός είναι ο Β9):


«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.

Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή.

Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του "απομένει" ελάχιστος χρόνος ζωής. Ο ΙΣΑ αναμένει τις άμεσες ενέργειες σας για το πρωτοφανές αυτό ζήτημα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.