Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Ο Σουλτάνος και η θανατική ποινή

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Έχω βαρεθεί να ακούω από τις 15.07.2016 και μετά, εξ αφορμής του εις βάρος του αποτυχημένου πραξικοπήματος [;] ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα επαναφέρει στη χώρα του τη θανατική ποινή, ότι θα υπογράψει σχετικό διάταγμα, αν το ψηφίσει η τουρκική Βουλή κ.ο.κ. Ο Γιούνκερ κάτι ψέλλισε περί απομακρύνσεως της Τουρκίας από την Ευρώπη, αν ο Ταγίπ πραγματοποιήσει την απειλή του, και γενικά οι ....
Ευρωπαίο χαϊδεύουν τον δημοκράτη [λέμε και καμμιά μ..] ηγέτη της γείτονος χώρας μιλώντας απλώς για κόκκινες γραμμές κ.λπ. Διότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στη χώρα του είναι πολλές και μεγάλες.
Για να μην ταλαιπωρούμεθα, όμως, και πολύ με τις σχετικές ειδήσεις και πληροφορίες που μας ζαλίζουν, ας ανατρέξωμεν εις τα γραφάς:

Α] «6ο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών σχετικά με την κατάργηση της ποινής του Θανάτου
«Άρθρο 1. - Η ποινή του θανάτου καταργείται. Κανείς δεν μπορεί να καταδικασθεί σε τέτοια ποινή, ούτε να εκτελεσθεί.»
Β] «Χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ»
Αρθρο 2
Δικαίωμα στη ζωή
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στη ζωή.
2. Κανείς δεν μπορεί να καταδικασθεί στην ποινή του θανάτου ούτε να εκτελεσθεί».

Γ] Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ισχύει
«Άρθρο 6
1. Η Ένωση αναγνωρίζει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις αρχές που περιέχονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 7ης Δεκεμβρίου 2000, όπως προσαρμόσθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2007, στο Στρασβούργο, ο οποίος έχει το ίδιο νομικό κύρος με τις Συνθήκες.
…….
2. Η Ένωση προσχωρεί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών………….
3. Τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών και όπως απορρέουν από τις κοινές συνταγματικές παραδόσεις των κρατών μελών, αποτελούν μέρος των γενικών αρχών του δικαίου της Ένωσης»

Η Τουρκία έχει υπογράψει τη Σύμβαση για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ.

Συμπέρασμα: η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θέτει αυτομάτως τη χώρα εκτός Ευρώπης. Εκεί, δηλαδή, όπου πραγματικά ανήκει. Απλά πράγματα. Άντε γιατί μας τα πρήξατε με τις απειλές του νεοθωμανού Αυτοκράτορα.
Σώτος
Υ.Γ. Και να μην ξεχνάμε ότι ο Κωστάκης είναι κουμπάρος του Ταγίπ. Τόσο σοβαρή εξωτερική πολιτική έχουμε.