Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Στην Αθήνα αύριο ο Υπ.εξ των Σκοπίων για ....

Η πρώτη επίσκεψη για το νέο υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων στην Ελλάδα, είναι γεγονός. Ο Νικολά Ντιμιτρόφ, Σκοπιανός ....
διπλωμάτης, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής των της ΠΓΔΜ στις διαβουλεύσεις που γίνονται, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τακτικός συνομιλητής του Έλληνα πρέσβη, Αδαμάντιου Βασιλάκη που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στις συνομιλίες με τον Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο Ντιμιτρόφ, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, που σχηματίστηκε πριν λίγες μέρες, βάζοντας τέρμα στην πολύχρονη διακυβέρνηση της χώρας από το Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντιμιτρόφ είχε εκφράσει τη θέληση να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα ως επικεφαλής της διπλωματίας της FYROM και έτσι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς δεν έχασε ευκαιρία και τον προσκάλεσε αμέσως.

Ο Ντιμιτρόφ, έρχεται στην Αθήνα την Τετάρτη, παρά το γεγονός πως στη διεθνή κοινότητα θεωρούν πως, η νέα κυβέρνηση, θα έχει πιο διαλλακτική στάση ώστε να λυθεί το θέμα του ονόματος.

Οι Financial Times φιλοξενούν συνέντευξη του Σκοπιανού Υπουργού και αναφέρουν αυτό που μόνο το makpress γράφει: το άγχος της "Δύσης" για τη Ρωσική ανάμιξη, που κινεί τα νήματα και πιέζει τους πάντες να βρεθεί τρόπος να μπει στο ΝΑΤΟ η Φυρομία
(The country gained admission to the UN as the Former Yugoslav Republic of Macedonia but evidence of Russian meddling in the Balkans has bolstered western determination to settle the dispute and extend Nato membership.)

Οι FT γράφουν επίσης για ένα όνομα που ήταν στη συζήτηση και αποτελεί ωμή προσβολή της Ελλάδας: το γελοίο Upper Republic of Macedonia, με τον δήθεν "γεωγραφικό προσδιορισμό" να πηγαίνει στο ...πολίτευμα και όχι στο όνομα της χώρας (!), ώστε να απαλειφθεί από την 1η κιόλας μέρα και κυρίως να μην συνοδεύει τον προσδιορισμό της εθνικότητας και της γλώσσας, που θα πρέπει κατά την ελληνική πλευρά να αλλάξουν και να γίνουν μια λέξη π.χ. "Northmacedonian".

Οι FT στο ίδιο άρθρο, φιλοξενούν δήλωση του Θάνου Βερέμη (της συνομοταξίας "διεθνιστών, ΣΚΑΙ, ΕΛΙΑΜΕΠ, ΝΑΤΟ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και λοιπών της συμμαχίας των πρόθυμων), ο οποίος αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι ...οι ΑΝΕΛ και η "εθνικιστική ρητορική" τους (έτσι λέει ο γελοίος!) κι όχι τα κολπάκια των Σκοπιανών τόσα χρόνια και η κλοπή ονόματος, συμβόλων και ιστορίας !!! Και προσθέτει και την ...εθνικιστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ! Ο άνθρωπος είναι υπηρέτης του πιο παρανοϊκού εθνικισμού (των Σκοπιανών βεβαίως), αλλά τέτοιες απόψεις θα τις ακούμε πολύ συχνά και πολύ έντονα, καθώς το ΝΑΤΟ έδωσε εντολή και τα σκυλιά του θα γαβγίζουν όλο και πιο δυνατά.


Β.Π.

Υ.Γ. Οπουδήποτε μιλούν οι Σκοπιανοί για αλλαγή στο όνομα, βάζουν και το "θα τεθεί σε δημοψήφισμα". Η δική μας απόφαση, αν και όποτε υπάρξει, περί συμφωνίας σε ένα νέο όνομα, θα τεθεί σε δημοψήφισμα;