Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ερώτηση Βουλευτών για το όνομα των Σκοπίων

Προς: Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Θέμα: Ερώτηση Βουλευτών για το όνομα των Σκοπίων
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Εμείς οι Μακεδόνες ανά την Υφήλιο βρίσκουμε απαράδεκτη την απάντηση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κουμουτσάκου, σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Αμύνης κ. Καμμένου σε τηλεοπτικό κανάλι σε συνέντευξή του ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη χρήση του όρου Μακεδονία για την γείτονα χώρα*.

Είναι ασφαλώς επικίνδυνο για την πατρίδα μας η στάση των δεκαοχτώ βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να ρωτούν εάν η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι αποδεκτή από την χώρα μας, ιδιαίτερα τώρα που τα Σκόπια διέρχονται εσωτερική κρίση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας τους. Σε ποιούς θα χαρίσουμε το όνομα «Μακεδονία», στους Σλάβους, ή τους Αλβανούς; Όλοι μας ευχόμαστε για ειρήνη στην περιοχή…γνωρίζουμε όμως πιο είναι το μέλλον της γείτονος χώρας; Ας μην ξεχνούμε πως πρόκειται για τα Βαλκάνια.

Μερικά από τα πολιτικά κόμματα-ασφαλώς όχι όλα-έχουν εγκλωβιστεί με την δήθεν κόκκινη γραμμή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Επιπροσθέτως, ας μην ξεχνούμε πως το 2012 που έγινε αυτή η δήθεν συμφωνία μεταξύ κομμάτων δεν υπήρχαν τα προβλήματα περί «Μακεδονικής» εθνότητας και «Μακεδονικής» γλώσσας, ενώ ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Nimetz «νύπτων τας χείρας του» δήλωσε πως θα ασχοληθεί μόνον με το όνομα και όχι με την εθνότητα και την γλώσσα. Θα ήταν εξίσου τραγικό λάθος να συζητούμε μόνον για το όνομα όταν οι Σλάβοι επιμένουν για «Μακεδονικό έθνος» και «Μακεδονική γλώσσα».

Εμείς οι απανταχού Μακεδόνες δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί λόγω αυτή την επικίνδυνη υποχώρηση από τα κόμματα που έχουν συναινέσει στην δήθεν «κόκκινη γραμμή» για μια χώρα με αβέβαιο μέλλον. Υπάρχει όμως μια διέξοδος γι αυτό: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Με εκτίμηση,

Με εκτίμηση,

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ

Παμμακεδονική Ένωση Νέας Νότιας Ουαλίας (Σύδνευ Αυστραλίας)
και Συντονιστής Παν-Μακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας
Πρόεδρος : Νικόλαος Φασσούλας
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά
Πρόεδρος: Γιαντσούλης Δημήτριος
Παμμακεδονική Ένωση Βικτώριας (Μελβούρνη Αυστραλίας)
Προεδρεύων: Ανδρέας Μπαλλής
Παμμακεδονική Ένωση Νοτίου Αυστραλίας (Αδελαϊδα Αυστραλίας)
Πρόεδρος: Ευάγγελος Τσιάπαρης
Παμμακεδονική Ένωση Δυτικής Αυστραλίας (Πέρθ Αυστραλίας)
Πρόεδρος: Άφκος Παύλος OAM
Παμμακεδονική ‘Ενωση Ευρώπης
Πρόεδρος: Τσορμπατζόγλου Παντελεήμων
Παμμακεδονική Ένωση Αφρικής
Πρόεδρος: Παπαθανασίου Αμύντας
Παμμακεδονική Ένωση Οντάριο (Καναδά)
Πρόεδρος: Κάρας Δημήτριοs
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων των Μακεδόνων (Ελλάδα)
Πρόεδρος: Τάτσιος Γεώργιος
Συντονίστρια: Γκατζούλη Νίνα ninagatzoulis@yahoo.com

Κοινοποίηση: Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα
Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Πάνο Καμμένο
Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά
Υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Τομεάρχη Εξωτερικών Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο
Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Η ερώτηση που προκάλεσε την παρέμβαση της Παμμακεδονικής

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσε η ΝΔ στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με αφορμή τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σχετικά με τα Βαλκάνια και τα Σκόπια.
Οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ στην Επερώτησή τους χαρακτηρίζουν «ανερμάτιστες» τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ με «εκπληκτικές, ανησυχητικές απιθανότητες» και αποδίδοντάς του ότι « με μεγάλη επιπολαιότητα αναφέρεται σε πολύ σοβαρά ζητήματα, εκθέτοντας τη χώρα και δημιουργώντας σύγχυση ως προς τις πραγματικές θέσεις της κυβέρνησης».

Επισημαίνουν ανακρίβειες και αντιφάσεις στις δηλώσεις του ΥΕΘΑ και ζητούν διευκρινήσεις από τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Κοτζιά σε αυτά που ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος όπως «ότι η πλειοψηφία των κατοίκων στα Σκόπια είναι Αλβανικής καταγωγής! Ή ότι η λύση στα Βαλκάνια είναι η δημιουργία και η αντιπαράθεση «τόξων»! και ρωτούν «εάν η κυβέρνηση και το υπουργείο των Εξωτερικών υιοθετούν ή συμφωνούν με αυτές τις ανερμάτιστες τοποθετήσεις που αγνοούν ακόμα και βασικά δεδομένα εξωτερικής πολιτικής».

Οι υπογράφοντες 18 «γαλάζιοι» βουλευτές είναι οι: Γιώργος Κουμουτσάκος, Γεωργιάδης Άδωνης, Τσιάρας Κωνσταντίνος, Καλαφάτης Σταύρος, Κεδίκογλου Συμεών, Αναστασιάδης Σάββας, Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Δαβάκης Αθανάσιος, Καββαδάς Αθανάσιος, Βούλτεψη Σοφία, Δημοσχάκης Αναστάσιος, Αντωνίου Μαρία, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Τασούλας Κωνσταντίνος, Μπούρας Αθανάσιος, Κόνσολας Εμμανουήλ, Δήμας Χρήστος, Αντωνιάδης Ιωάννης.