Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Ο καύσωνας «Εωσφόρος» καίει Ιταλία και ανατολική Ευρώπη

Το ανατριχιαστικό προσωνύμιο «Εωσφόρος» έδωσε ομάδα ....
επιστημόνων στον πρωτοφανή καύσωνα που πλήττει την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προβληματίζουν τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές έχει κολλήσει στους 46 βαθμούς, όσο και η διάρκεια του ακραίου φαινομένου. Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν και επίσημα ότι αποχωρούν από τη συμφωνία για το κλίμα, οι προειδοποιήσεις των ειδικών είναι δραματικές. Αν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, ο αριθμός των θανάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθεί στην Ευρώπη κατά 50 φορές έως το τέλος του αιώνα.

Στο κόκκινο οι θερμοκρασίες, σε κόκκινο συναγερμό πάνω από 10 χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης. Ο Εωσφόρος – όπως ονομάστηκε το κύμα καύσωνα από τους Ιταλούς – πλήττει χώρες από τα Βαλκάνια ως την Ιβηρική χερσόνησο με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 46 βαθμούς.

Θερμές αέριες μάζες ανεβάζουν τις θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς, ξεκινώντας από την Αλβανία και φτάνοντας δυτικά μέχρι και την Πορτογαλία. Είναι ο πιο ακραίος και εκτεταμένος καύσωνας των τελευταίων 14 ετών.

Στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει τους δέκα βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή… τη στιγμή που αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών. 26 πόλεις έχουν τεθεί σε συναγερμό καθώς αυτό το διήμερο σε αρκετές περιοχές οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν και τους 46 βαθμούς.

Στη Ρώμη ο υδράργυρος έχει φτάσει τους 43… με τουρίστες να βρίσκουν ανάσα δροσιάς στα σιντριβάνια.

Η υπερβολική ζέστη έχει προκαλέσει και πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις λίγα χιλιόμετρα έξω από την ιταλική πρωτεύουσα.

Πυρκαγιές και στην Ισπανία εξαιτίας του Εωσφόρου… Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στην επαρχία της Γαλικίας.

Δρόμοι έχουν κλείσει καθώς η φωτιά απειλεί κατοικημένες περιοχές… αν και μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν προχωρήσει στην εκκένωσή τους.

Στη Βαρκελώνη, οι παραλίες είναι γεμάτες από κόσμο… ενώ στη Μαδρίτη, την… τιμητική τους έχουν τα σιντριβάνια με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 40 Βαθμούς

Πιο υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε περιοχές όπως η Σεβίλλη αλλά και η Μαγιόρκα όπου ο υδράργυρος φτάνει τους 43 βαθμούς.

Προειδοποιήσεις για υψηλές θερμοκρασίες και στη Γαλλία με πολύ κόσμο να ξεκινά τις διακοπές του και τις εθνικές οδούς γεμάτες από αυτοκίνητα.

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες στη Ρουμανία και την Πολωνία… Στο Βουκουρέστι πάνω από 80 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις αρχές.

Στις ακτές της Αδριατικής έχουν βρει καταφύγιο οι Κροάτες… Στο Σπλιτ το θερμόμετρο ανέβηκε στους 43 βαθμούς και τους 42 στο Ντουμπρόβνικ.

Ο καύσωνας πλήττει και τη Σερβία. Στο Βελιγράδι υπήρχαν αναφορές για λιποθυμίες στη μέση του δρόμου, από ανθρώπους που δεν άντεξαν τη ζέστη.

Στη λίμνη Μπάλατον λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βουδαπέστη, έχουν συρρεύσει οι Ούγγροι λόγω του καύσωνα. Στο ζωολογικό κήπο οι υπάλληλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να δροσίσουν τα ζώα…

Ο μεγαλύτερος καύσωνας των τελευταίων 14 ετών έρχεται τη στιγμή που επιστήμονες προειδοποιούν πως εάν δεν γίνουν σημαντικά βήματα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, οι καύσωνες θα είναι κατά 99% η αιτία για τους θανάτους στην Ευρώπη από το 2100.

Οι επιστήμονες προβλέπουν πως οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες θα στοιχίζουν τη ζωή σε πάνω από 150.000 ανθρώπους ετησίως από το τέλος του αιώνα.

Ο Εωσφόρος, θα επιμείνει μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας σύμφωνα με μετεωρολόγους… Μέχρι τότε θα πρέπει όλοι να τηρούν τις συμβουλές των ειδικών…

ΕΤ