Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Eισήγηση σε συγκέντρωση Μετόχων του ΟΑΣΘ, 4.9.17

Ονομάζομαι Δέσποινα Στεφανίδου και είμαι μέτοχος με 1/8 που μου κληροδότησαν οι γονείς μου, άνθρωποι φτωχοί, αγρότες που έγιναν εργάτες στη Γερμανία για να ....
πιάσουν δυο δεκάρες και να τις επενδύσουν στον ΟΑΣΘ.Ένα περιουσιακό στοιχείο που στάζει αίμα και τίμιο ιδρώτα των δικών μου και πίστευα πως θα μπορέσω να μεταβιβάσω στα παιδιά μου.
Ποιος ξέρει πια, τι θα του ξημερώσει σ΄αυτή τη χώρα; Όταν ψηφίστηκε ο αντισυνταγματικός νόμος που δημεύει την περιουσία μας, μας κάλεσαν να παραλάβουμε το σώμα της μετοχής.
Εκεί γνωρίστηκα και με άλλους συναδέλφους αρχίσαμε να συνομιλούμε και συμφωνήσαμε ότι για τον κόπο, το αίμα και το μόχθο των προγόνων μας , δε θα παραδώσουμε αμαχητί την περιουσία μας .Τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων μας.Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;
Μόνος του ο καθένας τίποτε. Μαζί , όλοι, μπορούμε. Είμαστε 1850.
Έχουμε πληροφορία ότι ανάμεσά μας σήμερα βρίσκονται μέτοχοι, συνεργάτες του "νέου ΔΣ" στην απογραφή και την εκκαθάριση .
Καταρχήν να τους καλωσορίσουμε ως μέλη μας.
Αν ήρθατε να μας κάνετε σαμποτάζ, εκεί είναι η έξοδος.
Αδειάστε μας τη γωνιά τώρα.
Αν ήρθατε με καλές προθέσεις, σας παρακαλώ να μεταφέρετε στο "νέο ΔΣ" τα εξής :
Oλημερίς και ολονυχτίς κυβερνητικοί παράγοντες και μέλη του "νέου ΔΣ" βρίζουν τον ΟΑΣΘ ως κρατικοδίατο, σκάνδαλο, διαπλεκόμενο με πολιτικά συμφέροντα και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός κι εμείς είμαστε οι "κακοί" μέτοχοι που βρέξει -χιονίσει εισπράτταμε το μέρισμά μας.
Την περασμένη Τετάρτη, 30 Αυγούστου έγινε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης μια εκδήλωση-συζήτηση για πιο ανθρώπινες συγκοινωνίες, ήμουν εκεί και άκουσα τον Στέλιο τον Παππά να τονίζει πόσο πολύ ενδιαφέρονται για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Ενημερώστε τους λοιπόν ότι ανάμεσα στις τάξεις των μετόχων έχουμε πάρα πολλούς εκπροσώπους των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Έχουμε πρόσωπα τρίτης ηλικίας που υπολόγιζαν σ΄αυτό το ποσό για να ζήσουν και τώρα μένουν στον αέρα και κινδυνεύει η διαβίωσή τους είτε από τα λιγοστά χρήματα είτε να πάνε από τη στενοχώρια.
Έχουμε άνεργους που επειδή είχαν τη μετοχή στο όνομά τους δεν μπορούν να πάρουν κάρτα ανεργίας και καλούνται αυτή τη στιγμή να πληρώσουν και τον ΕΦΚΑ από την τσέπη τους. Που θα τα βρούν;
Έχουμε πολύτεκνους, τρίτεκνους.
Όχι κρατικοδίαιτος δεν ήταν ο ΟΑΣΘ αλλά τον στραγγάλισαν αρνούμενοι να δώσουν τα χρήματα που η σύμβαση ορίζει ως αντισταθμιστική οφειλή, για να κάνουν κοινωνική πολιτική.
Ενημερώστε τους ότι εμείς οι "κακοί" μέτοχοι έχουμε οι περισσότεροι να πάρουμε το μέρισμά μας από πέρσυ τον Ιούλιο του 2016 και επί χρόνια όπως το εισπράτταμε τα 4/5 τα δίναμε για εισφορά στον ΟΑΕΕ.
Με το ένα χέρι το παίρναμε και με το άλλο το δίναμε.Βρέξει χιονίσει ο ΟΑΕΕ εισέπραττε την εισφορά μας, ξέρετε πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες στις μέρες μας να μπορούν να τον πληρώσουν ;
Επίσης για το 2016 μας δόθηκαν βεβαιώσεις ότι εισπράξαμε ποσά που ποτέ δεν είδαμε ,φορολογηθήκαμε γι αυτά και υπάρχουν συνάδελφοι που καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ ως φόρο.
Δεν μπορεί να μας αντιμετωπίζουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Έχουμε συναδέλφους που έκαναν μεταβιβάσεις πρόσφατα. π.χ. Η ΑΑΔΕ αποτίμησε την αξία της μετοχής, το 1/8, 24.500 ευρώ.
Με αυτήν την αξία θα μας αποζημιώσει .Όχι όταν είναι να μας αρμέξει , να μας αρπάξει φόρους να φουσκώνει την αξία και τώρα που θέλει να μας ξεφορτωθεί να την υποτιμήσει.
Αν ζούμε σε δημοκρατία όπως όλοι θέλουμε , όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον του νόμου.Κι εμείς οι απλοί πολίτες και οι υπουργοί και όλοι οι έχοντες και κατέχοντες εξουσία.Απαιτούμε να τηρήσουν τον νόμο, το Σύνταγμα και το λόγο τους.
Κι ένα μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνση.
Η κίνησή μας δεν έχει πρόθεση και σκοπό τη διάσπαση.Δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών. Αλλά την ένωση.Τώρα όλοι πρέπει να γίνουμε μια γροθιά για να περισώσουμε ότι μπορούμε. Ας περάσουμε τη φουρτούνα και μετά τα βρίσκουμε.
Αναγκαστήκαμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία της συγκέντρωσης γιατί αυτοί που θα έπρεπε ,δεν το έκαναν.Έχουμε λάβει επιστολή από 28/7 που λέει ότι θα μας μαζέψουν και να μην κάνουμε κινήσεις μεμονωμένες. Κύλησε ο χρόνος και ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Έπρεπε να μας μαζέψουν όλους μαζί.Που είναι τα σωματεία μας 6 τον αριθμό.Κανείς δεν τολμά ; Γιατί αυτή η εκκωφαντική σιωπή και απραξία ;
Tι θέλουμε να κάνουμε σήμερα. Ανάμεσα στις τάξεις των μετόχων, έχουμε μέλη που είναι δικηγόροι ,μας υπέδειξαν τρόπο για να κινηθούμε. Να σας ενημερώσουμε.
Έπειτα να καταγράψουμε τα βασικά μας αιτήματα που θα προσκομίσουμε στον κ.Στεφανίδη με κυρίαρχο αίτημα για ενημερωτική συγκέντρωση.
Παρακαλούμε πολύ, όλοι είμαστε ταραγμένοι από την αδικία, έχουμε θυμό, οργή. Δεν είναι ώρα να παρασυρθούμε από τα συναισθήματα ,πρέπει νηφάλια ν΄αντικρύσουμε την κατάσταση να τοποθετηθούμε με λογικά επιχειρήματα για το τι μέλλει γενέσθαι.
Σας καταθέτω τις προτάσεις μου :
- H ισχύς μας είναι το πλήθος μας. Συνάδελφοι παραπονιούνται γιατί ποτέ δε μας μάζεψαν σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να εννοήσουν όλοι πόσο πολύ κόσμο αφορά το ζήτημα.Για να νοιώσουν τη δύναμή μας.Προτείνω συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέναντι από τα γραφεία μας στην Παπαναστασίου μεθαύριο Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, να κατεβούμε στο δρόμο.
- Έχουν στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον μας με συστηματική πλύση εγκεφάλου από τα ελεγχόμενα media. Να τυπωθεί μικρό φυλλάδιο με τις βασικές αλήθειες του ζητήματός μας, να μάθει κάθε πολίτης τι μας έκαναν κι ότι αν περάσει αυτό ,αύριο θα χτυπήσει και τη δική του πόρτα.
-Αν είμαστε "πρώην μέτοχοι" όπως μας αποκαλούν να σταματήσουμε να πληρώνουμε ΕΦΚΑ. Αν είμαστε μέτοχοι έχουμε τα δικαιώματά μας και δικαίωμα λόγου και εκπροσώπησης στο νέο ΔΣ.
-Αφού μας αρπάζουν την περιουσία οι συνάδελφοι που έχουν ανάγκη να μπορέσουν να βγάλουν κάρτα ανεργίας.
Κλείνοντας θα ήθελα ν΄απευθύνω δυο λόγια στους συναδέλφους που έχουν διπλή ιδιότητα.Και μέτοχοι και εργαζόμενοι.
Σας παρακαλώ πολύ με το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί να με συγχωρέσετε. Σας ζητώ συγγνώμη γιατί εσείς είστε στην πρώτη γραμμή και υποστήκατε σε μεγαλύτερο βαθμό τη δυσλειτουργία του οργανισμού.Σε σας ξεσπάει η οργή του αγανακτισμένου επιβάτη γιατί άργησε το λεωφορείο ή δε λειτουργεί το κλιματιστικό κι εκπρόσωποί μας βγαίναν στα κανάλια και λέγαν ότι όλα λειτουργούν άψογα και φταίει ο οδηγός.
Κάναμε λάθη κι έχουμε ευθύνες αλλά σας παρακαλώ, τώρα σ΄αυτήν την κρίσιμη στιγμή να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας, διεκδικώντας το βιός μας κι όταν ξεπεράσουμε το σκόπελο ν΄αναζητήσουμε λύσεις.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΣΘ