Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Υπάρχουν αληθινά φλαμίγκος στην Ελλάδα;

Φθινόπωρο πλέον. Μπορεί τα φουσκωτά … φλαμίγκος, που κατέκλεισαν τις παραλίες το περασμένο καλοκαίρι, ν’ αποθηκεύτηκαν στο ....
πατάρι, ήρθε όμως η ώρα να δούμε και να θαυμάσουμε από κοντά τα «εξωτικά» αυτά πουλιά, που το διάστημα αυτό βρίσκουν καταφύγιο (και) στον σπάνιο υγρότοπο της Κερκίνης.

Πάμε Κερκίνη για αληθινά … φλαμίγκος


Το ροζ τους φτέρωμα τους προσδίδει μία μαγεία στην όψη. Παρά τη – φαινομενικά – λεπτεπίλεπτη φύση τους, τα φλαμίνγκο είναι από τα πιο σκληροτράχηλα πουλιά που καταφέρνουν να ζουν εκεί που άλλα δεν επιβιώνουν. Όσον αφορά το ροζ χρώμα τους, προέρχεται από καροτινοειδή χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στην τροφή τους.
Περίπου 100 χλμ από την Θεσσαλονίκη, η λίμνη Κερκίνη μαγεύει την εποχή αυτή με τα εκατοντάδες πανέμορφα ταξιδιάρικα ροζ πουλιά, που κάνουν έντονο το στίγμα τους στην περιοχή. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα είδη πουλιών που φιλοξενεί ο υγρότοπος και τα χρώματα του φθινοπωρινού τοπίου, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για μονοήμερη εξόρμηση στη φύση.
Την Κυριακή 22/10/2017 το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση (www.agkistroaction.gr) και ο «φημισμένος» Ιχνηλάτης (www.ixnilatis.gr) διοργανώνουν και σας προτείνουν μία ημερήσια εξόρμηση στην Κερκίνη (με λεωφορείο από Θεσσαλονίκη) για να δείτε από κοντά τα όμορφα φλαμίγκος, αλλά και τα άλλα σπάνια πουλιά, με βαρκάδα και bird watching μέσα στη λίμνη. Επίσης ιππασία και τοξοβολία, στις όχθες της Κερκίνης στη σκιά του Μπέλλες.

Aν και η σημερινή λίμνη, αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα, έγινε ένα με τη φύση και εξελίχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη. Η ποικιλομορφία της βλάστησης, η παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών, η πλούσια ιχθυοπανίδα και τα πολλά είδη θηλαστικών, ερπετών και αμφιβίων που υπάρχουν στην περιοχή, είναι η φυσική συνέχεια της ζωής που υπήρχε πριν από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης, τη δεκαετία του 1930, που κατάφερε και δάμασε τα νερά του Στρυμόνα και έδωσε ζωή στον σερραϊκό κάμπο.
Στην Κερκίνη, βρίσκουν καταφύγιο πλήθος πουλιών, κάποια από τα οποία απειλούνται παγκοσμίως με εξαφάνιση,- καθώς οι δρόμοι της μετανάστευσής τους περνούν από την περιοχή.
Έως σήμερα έχουν καταγραφεί 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης κ.α.
Δεν είναι τυχαίο πως η λίμνη, αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας (Σύμβαση RAMSAR) και μία από τις 113 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα Το 2010 αναδείχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός, κερδίζοντας το βραβείο EDEN στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας»
Η Κερκίνη είναι ιδανική,για παρατήρηση πουλιών, κάθε στιγμή του χρόνου. Έως σήμερα στην περιοχή της Κερκίνης, έχουν καταγραφεί 58 είδη θηλαστικών (τσακάλι, λύκος, αγριόγατα, βίδρα, νυφίτσα, ζαρκάδι, λαγός, αγριογούρουνο κ.α), 12 είδη ερπετών (οχιά, σπιτοφιδο, αγιοφιδο, σαπίτης, σαϊτα, λαφιατης κ.α) και 31 είδη ψαριών (γουλιανός, χέλι, τούρνα, γριβάδι, πέρκα, κουνουπόψαρο, χέλι κ.α). Επίσης, στα νερά της λίμνης, απλώνεται η μεγαλύτερη έκταση με νούφαρα στην Ελλάδα.
Μετά την Κερκίνη η «μεγάλη παρέα» θα καταλήξει για φαγητό στον γραφικό «Μεθοριακό Σταθμό στη Βυρώνεια, με γευστικά εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας και όχι μόνο.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Επόμενη εκδρομή : Κυριακή 23/10/2017
Σημείο αναχώρησης : 07:30 π.μ έξω από το πολυχώρο WE επί της 3ης Σεπτεμβρίου
Αναλυτικό Πρόγραμμα εκδρομής & εγγραφές : https://goo.gl/jWg5or
Πληροφορίες : www.agkistroaction.gr - Κιν. 6980138846