Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ποιοι διαφοροποιήθηκαν, ποιοι απουσίασαν στην ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου

Όπως γράψαμε το πρωί, ακριβώς έτσι κι έγινε. 
Δεκτό έγινε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου. Ψήφισαν συνολικά...
285 βουλευτές, οι 171 «ναι» και οι 114 «όχι».
Το επίμαχο άρθρο 3, που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη, ψηφίστηκε με 148 ψήφους, 124 ψήφισαν «όχι» και 13 δήλωσαν «παρών».
Τα άρθρα 1,2,4,5,6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν «όχι» και ένας «παρών».
Την τροπολογία που αφορά την Τουρκική Ένωση Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.
Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού υπερψήφισαν επί της αρχής, τα άρθρα και την τροπολογία. Οι βουλευτές της Ν.Δ. δήλωσαν «όχι» σε όλα πλην της τροπολογίας την οποία υπερψήφισαν.
Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «όχι» σε όλα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «ναι» σε όλα πλην του άρθρου 3, για το οποίο δήλωσε «παρών».
Μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ψήφισε το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί των άρθρων, ανέφερε: «Η θέση μου είναι σταθερή για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΔΗΜΑΡ πήρε σαφή θέση από την πρώτη στιγμή. Ένα ξεκάθαρο "ναι" χωρίς ετεροπροσδιορισμούς».

Με διαρροές και εν τη απουσία πολλών βουλευτών υπερψηφίστηκε, επί της αρχής και επί των άρθρων του, το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αλλά και η τροπολογία που αφορά την Τουρκική Ένωση Θράκης.

Οι απουσίες
Κατά την ψηφοφορία απουσίασαν:
από τον ΣΥΡΙΖΑ: Τάσος Κουράκης (ήταν ασθενής), Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης.
από τη Ν.Δ.: Αντώνης Σαμαράς.
από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: Φώφη Γεννηματά (βρίσκεται σε περιοδεία στη Κρήτη), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασίλης Κεγκέρογλου και Μιχάλης Τσελέπης.
από την Ένωση Κεντρώων: Μάριος Γεωργιάδης, Αριστείδης Φωκάς, Γιάννης Κατσαντώνης και Τάσος Μεγαλομύστακας.

Οι διαφοροποιήσεις
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή των κομμάτων τους σε ό,τι αφορά τα άρθρα και την τροπολογία. Σημειώνεται, πάντως, ότι όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ υπερψήφισαν επί της αρχής του το νομοσχέδιο.
Ειδικότερα:
Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Γεωργία Γεννιά καταψήφισε το άρθρο 3 και η Νίνα Κασιμάτη καταψήφισε τη τροπολογία.
Από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3. Ο Δημήτρης Καμμένος, η Μαρία Κόλλια, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Γιώργος Λαζαρίδης καταψήφισαν τα άρθρα 1 - 7. Ο Κώστας Κατσίκης υπερψήφισε μόνο την τροπολογία. Η Έλενα Κουντουρά καταψήφισε την τροπολογία.
Από τους μουσουλμάνους βουλευτές, οι τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ -Χ. Ζεμπέκ, Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ, καθώς και ο Αχμ. Ιλχάν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισαν την τροπολογία.

Η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Χάρης Θεοχάρης ψήφισε ναι σε όλα, πλην του άρθρου 3. Ο Δημήτρης Καρράς δήλωσε ναι σε όλα και «παρών» στο άρθρο 3. Οι Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος ψήφισαν όχι σε όλα και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου καταψήφισε το άρθρο 3.

Πηγή: ΑΜΠΕ