Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Στα Γρεβενά μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τη Χίο

Ο Νομός Γρεβενών είναι από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς, στα χωριά κατοικούν ελάχιστοι άνθρωποι κι έτσι ....
κρίθηκε "εύκολος στόχος" αντικατάστασης του γερασμένου χριστιανικού πληθυσμού με μουσουλμάνους. Την αντίστροφη δηλαδή διαδικασία του 1923 όταν πρόσφυγες χριστιανοί από τον πόντο, κατέφθαναν στα Γρεβενά και έφευγαν -με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης- οι ντόπιοι μουσουλμάνοι Βαλαάδες.

Αρνούνται να πάνε σε χωριά οι πρόσφυγες, θέλουν στην πόλη, κατά τη μεταφορά τους κατέβηκαν από το λεωφορείο

Εδώ και τουλάχιστον 24 ώρες φιλοξενούνται σε τρία ξενοδοχεία του ορεινού όγκου των Γρεβενών 156 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με τέσσερα λεωφορεία, προερχόμενοι από την Χίο.

Οι πρόσφυγες είναι καταγεγραμμένοι και ενταγμένοι σε πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ.

Πρόκειται για 71 ανθρώπους από τη Συρία, 26 από το Ιράκ, 12 από το Αφγανιστάν, 20 από την Παλαιστίνη, 3 από το Ιράν, 9 από το Κουβέιτ, 2 από τη Σομαλία, 1 από το Σουδάν και 1 από την Γουινέα.

Συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας τα λεωφορεία έφθασαν στα ξενοδοχεία της περιοχής. Σε δύο ξενοδοχεία στην Κρανιά φιλοξενούνται 91 πρόσφυγες, 34 μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στην Αλατόπετρα και 31 άτομα σε ξενοδοχείο στους Φιλιππαίους. Προς στιγμή δημιουργήθηκε πρόβλημα όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε στους Φιλιππαίους σταμάτησε επτά χλμ. πριν από το ξενοδοχείο, οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να συνεχίσουν, κατέβηκαν από το λεωφορείο και ξεκίνησαν να περπατούν στο δρόμο που οδηγούσε προς τα Γρεβενά. Μετά από συνεννοήσεις επιβιβάστηκαν εκ νέου στα λεωφορεία και κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο τους.

Από την πρώτη στιγμή της άφιξης των προσφύγων στο σημείο υπήρξαν κλιμάκια της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Ευάγγελο Σημανδράκο προκειμένου να συνδράμουν στην επίλυση προβλημάτων που τυχόν θα προκύψουν κατά την διάρκεια της φιλοξενίας.