Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ο 1ος Έλληνας διαπραγματευτής στο Σκοπιανό λέει: "Ο Νίμιτς παίζει 90-10 υπέρ των Σκοπίων"

Τέσσερις πρέσβεις που “υπηρέτησαν” σε κομβικές πρεσβείες τα προηγούμενα χρόνια ....
συμμετείχαν ως εισηγητές σε δημόσια παρουσίαση όπου αναλύθηκε διεξοδικά η Ελληνική εξωτερική πολιτική και κυρίως οι σχέσεις της χώρας μας με Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια και Κύπρο.

Η ανάλυση των εθνικών θεμάτων έγινε από τους πρέσβεις Ιωάννη Κοραντή, Ελευθέριο Καραγιάννη, Κωνσταντίνο Πολίτη και Ευθύμιο Στοφορόπουλο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ομιλία του κ. Καραγιάννη, πρώην πρέσβη της Ελλάδας στο Βελιγράδι.



Ο πολύπειρος διπλωμάτης, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος Έλληνας διαπραγματευτής σε διμερές επίπεδο με τα Σκόπια, ανέφερε πως ο Κίρο Γκλιγκόροφ είχε αποδεχτεί την ονομασία “Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”, τον Ιούνιο του 1993.

Καμία από τις προτάσεις Νίμιτς δεν πληρεί ούτε κατά 10% τις Ελληνικές ανησυχίες. Όλες είναι υπέρ των Σκοπιανών. Τώρα αν αυτό είναι διαμεσολάβηση, εγώ αμφιβάλλω

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη, ο Γκλιγκόροφ αποδέχτηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία να ονομάζεται ως Σλαβομακεδονική, η εθνικότητα και η γλώσσα του νεοσύστατου τότε κράτους . Για να υπογράψει αυτή την συμφωνία ο Γκλιγκόροφ, ήταν υποχρεωμένος να εξασφαλίσει 80 έδρες.

Τότε είχε γύρω στις 75-76 σε σύνολο 120 εδρών. Ο Γκλιγκόροφ ανέφερε στον Έλληνα διπλωμάτη πως θα προσπαθούσε να πείσει τον Άντοφ, τότε πρόεδρο του Σκοπιανού κοινοβουλίου.

Την επόμενη Δευτέρα η Ελληνική αντιπροσωπεία έμαθε ότι αυτό δεν έγινε δεκτό από τον Άντοφ, και ενημερώθηκαν ότι μια ξένη κυβέρνηση παρενέβη για να αποτρέψει αυτή τη συμφωνία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ, Καραγιάννης δήλωσε πως η τρέχουσα ελληνική θέση για σύνθετη ονομασία είναι απαράδεκτη, γιατί το πρόβλημα δεν είναι γεωγραφικό, αλλά εθνολογικό.

“Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τον κ. Νίμιτς, πλησιάζουν περίπου τις 20. Αν κάποιος ανατρέξει σε αυτές τις προτάσεις που έχει κάνει, καμία από αυτές δεν πληρεί ούτε κατά 10% τις Ελληνικές ανησυχίες. Όλες είναι υπέρ των Σκοπιανών. Τώρα αν αυτό είναι διαμεσολάβηση, εγώ αμφιβάλλω“, δήλωσε ο Έλληνας διπλωμάτης.

Στην συνέχεια έγινε αναφορά στο γεγονός πως η Ελλάδα παρεκκλίνει συνεχώς. Μέχρι τώρα, σε αυτά τα 23 χρόνια, τα Σκόπια δεν έχουν κάνει καμία απολύτως παραχώρηση.

Σύμφωνα με τη λύση που πρότεινε ο κ. Καραγιάννης, για το ζήτημα θα πρέπει να αποφασίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και ο Ελληνικός λαός σε δημοψήφισμα. Αυτό ανέφερε και η επιστολή που ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του, έστειλαν πρόσφατα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Να σημειωθεί ό,τι στην παρουσίαση παραβρέθηκαν Σκοπιανά και Τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία που κατέγραψαν το μεγαλύτερο μέρος της σε αντίθεση με τα Ελληνικά ΜΜΕ που στην πλειοψηφία τους την αγνόησαν.


Read more http://history-of-macedonia.com/2013/11/18/karagiannis-gligorov/

στο makpress τα ΄παμε έγκαιρα για τον Νίμιτς, που μόνο διαμεσολαβητής δεν είναι...