Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Το πρόβλημα με το όνομα των Σκοπίων είναι εξαιρετικά απλό για όποιον ΘΕΛΕΙ να το λύσει !

Εμείς οι Έλληνες, αυτοαποκαλούμαστε "Έλληνες" και αποκαλούμε τη χώρα μας "Ελλάδα", παρά το γεγονός ότι ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου, μας αποκαλούν κάπως αλλιώς! Οι δυτικές, μας αποκαλούν....
Greece, Grece, Griechenland και λοιπές ρίζες του "Γραικία" και οι μουσουλμανικές "Γιουνάν" ή κάτι παρόμοιο, που προέρχεται από μια από τις φυλές που απετέλεσαν τους Έλληνες, τους Ίωνες.

Αυτό, δεν μας αναγκάζει να αυτοαποκαλούμαστε "Γραικοί" ή "Ίωνες", παρά το γεγονός ότι ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη μας αναγνωρίζουν κάπως αλλιώς.

Ο Ο.Η.Ε. δε, ΔΕΝ μας έχει καταχωρημένους στο Ε (Ellada) αλλά στο G, ως GR, από το Greece.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κι επειδή, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους Σκοπιανούς να αποκαλούνται όπως εμείς θέλουμε, ας αποκαλούνται "Μακεδόνες", αφού τόσο το θέλουν, ας αποκαλούν τη χώρα τους "Μακεδονία", για εσωτερική χρήση, αρκεί ΟΛΕΣ οι άλλες χώρες να τους αποκαλούν με ένα όνομα, που όπως με τη δική μας ακούσια βάφτιση, απλώς θα θυμίζει κάτι απ΄αυτούς, π.χ. Βαρδαρία και τους κατοίκους της Βαρδάρους ή Vardarians. Ακριβώς, όπως συμβαίνει με μας!  Και να καταχωρούνται στο VΑ (Vardarska).

Και μας δεν μας ρώτησαν αν θέλουμε να μας αποκαλούν "Greeks",  αλλά το κάνουν ! Ποτέ οι Έλληνες δεν αυτοαποκαλούμασταν συλλογικά Γραικοί σε όλη την επικράτεια! Κάποιες περιόδους, λεγόμασταν Ρωμηοί. Κι όμως, η διεθνής κοινότητα μας βάφτισε Γραικία !

Ουδέτερο όνομα, η μόνη λύση !



O Γραικός ήταν απλώς, ένας αρχαίος μυθικός χαρακτήρας, γιος του Δία και της Πανδώρας. Και οι ξένοι αποφάσισαν ότι οι απόγονοί του, θα λέγονται Γραικοί ! Ε, ακριβώς έτσι, μιας και οι Σκοπιανοί θεωρούν προπάτορά τους τον Τσάρο Σαμουήλ, κατ΄αναλογίαν με την Ελλάδα, ας τους ονομάζουν Σαμουήλους !  Γιατί δηλαδή συμβαίνει με την Ελλάδα και δεν μπορεί να συμβεί με τα Σκόπια;

Στους φίλοι μας τους Τούρκους π.χ., που μας πιέζουν να τους αποκαλούμε Μακεδόνες, απαντάμε: κι "εσείς γιατί αποκαλείτε εμάς που αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Έλληνες, Yunan κι όχι Ellines;"

Το ίδιο συμβαίνει με δεκάδες χώρες, τις περισσότερες μάλιστα του κόσμου ! Οι Γερμανοί δεν αυτοαποκαλούνται Γερμανοί αλλά "Ντόιτς". Παρ΄όλα αυτά, στη διεθνή κοινότητα η χώρα τους λέγεται Germany ή Allemagne ή ακόμη χειρότερα, στην Ιταλία, ο Γερμανός λέγεται  Tedesco.

Οι Γερμανοί που μας λένε λοιπόν "μα γιατί δεν αποκαλείτε τους γείτονές σας όπως αυτοπροσδιορίζονται, δηλαδή Μακεδόνες", παίρνουν μια πάναπλη απάντηση: "μα κι εσείς αυτοπροσδιορίζεστε "Deutsch" αλλά οι Ιταλοί σας λένε Τεντέσκους" !

Οπως λοιπόν, δεν τρελαίνονται οι Γερμανοί που οι Ιταλοί τους λένε Tedesco, δεν θα τρελαίνονται κι οι Σκοπιανοί, με όποιο όνομα επιλέξει η διεθνής κοινότητα, π.χ. Vardarians !

Τόσο απλό! Γιατί πνίγονται όλοι σε μια κουταλιά νερό, όταν το όνομα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι λαοί, ΔΕΝ αντιστοιχεί στο όνομα, με το οποίο τους αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Τι σχέση έχει το "France" με το "Γαλλία"; Στεναχωριούνται οι Γάλλοι που τους λέμε "Γάλλους" κι όχι "Φρανσέζ"; Οι Σκοπιανοί γιατί θα πρέπει ντε και καλά να αναγνωριστούν με ένα όνομα (που είναι και κλεμμένο και δημιουργεί συγχίσεις) , επειδή έτσι αυτοπροσδιορίζονται;

Αποδείξαμε παραπάνω, ότι όλοι σχεδόν οι λαοί, αποκαλούνται στη διεθνή κοινότητα, διαφορετικά από ό,τι αυτοπροσδιορίζονται.
Γιατί λοιπόν να μη συμβεί το ίδιο και με τη FYROM; 

Για να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα, η διεθνής κοινότητα, χωρίς να ρωτήσει τα Σκόπια, θα πρέπει να τα ονομάσει Βαρδαρία (κατά το Γρεκία) κι αυτοί ας αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, όπως εμείς, που παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα μας αποκαλεί "Γραικούς", αυτοαποκαλούμαστε "Έλληνες". 

Τόσο απλά !

Φώτης Μακρίδης
makpress 5/1/2018