Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Και η Ε.Ε. βιάζεται να εντάξει τη FYROM

Ε.Ε. και αφεντικό (ΗΠΑ) πιέζουν αφόρητα για να ενταχθεί οριστικά στη "δύση" η Αλβανία και η FYROM , ώστε να μην συνεργαστούν σε τίποτε με τη Ρωσία.

Έτοιμη να....
ανοίξει τη διαδικασία για την ένταξη στην ΕΕ της Αλβανίας και της πΓΔΜ φαίνεται πως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τουλάχιστον αποκάλυψε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση. Ο κ. Χαν δήλωσε πως Κομισιόν θα προτείνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι.

«Οι πολίτες αυτών των χωρών αξίζουν αυτήν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφήρμοσαν στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα» σχολίασε ο κ. Χαν. «Η Αλβανία για παράδειγμα έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος».

Την προσεχή Κυριακή ο κ. Χαν θα βρεθεί στα Σκόπια, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μαζί τους θα βρίσκεται και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η επίσκεψη γίνεται λόγω των προσπαθειών για αναζωπύρωση των προσπαθειών της ΕΕ για την ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της.

Μετά τα Σκόπια, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Αλβανία, ενώ έως την Τετάρτη θα έχει επισκεφτεί τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.
Ο κ. Γιούνκερ θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στα Βαλκάνια την 1η Μαρτίου, με τελευταίο προορισμό τη Βουλγαρία, που έχει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους και των έξι βαλκανικών χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Πάντως, η ένταξη των κρατών στην ΕΕ έχει ως προαπαιτούμενα τόσο βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν το κράτος δικαίου όσο και την επίλυση των διμερών διαφορών.

Και ενώ μέχρι τώρα η πάγια θέση της Ελλάδας ήταν πως η όποια ενταξιακή προοπτική στους διεθνείς οργανισμούς της πΓΔΜ θα πρέπει να ακολουθήσει την λύση στο Σκοπιανό ζήτημα, πάνω στην οποία στηρίχθηκε και η απειλή του βέτο στο Βουκουρέστι επί κυβέρνησης Καραμανλή, τις τελευταίες ώρες η θέση μοιάζει να έχει διαφοροποιηθεί ελαφρώς.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, με επιστολή του προς τους αρμόδιους Επιτρόπους Διεύρυνσης κ. Γιοχάνες Χαν και Περιφερειακής Πολιτικής κα Κορίνα Κρέτσου, γνωστοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της πΓΔΜ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).

Στην εν λόγω Στρατηγική συμμετέχουν ήδη οι Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη. H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων οι οποίοι αφορούν την Γαλάζια Ανάπτυξη, την Συνδεσιμότητα (Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, με επιστολή του προς τους αρμόδιους Επιτρόπους Διεύρυνσης κ. Γιοχάνες Χαν και Περιφερειακής Πολιτικής κα Κορίνα Κρέτσου, γνωστοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).

Στην εν λόγω Στρατηγική συμμετέχουν ήδη οι Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη. H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων οι οποίοι αφορούν την Γαλάζια Ανάπτυξη, την Συνδεσιμότητα (Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου