Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

H Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα ..για να στηρίξει την πολιτική

Το θέμα είναι, γιατί τη συγκεκριμένη στιγμή; Η αναβάθμιση είναι φιλικό χτύπημα στην πλάτη που λέει "καλά τα πας, συνέχισε". Πού τα πάμε καλά όμως και οι διεθνείς οίκοι ...χαίρονται; Στην οικονομία μόνο ή και στα....
εθνικά κι ο οίκος μας λέει "δώστε το όνομα στα Σκόπια, όπως διατάσσει το ιερατείο μας και θα έχετε καλά λόγια από μας";
Μήπως δεν επιβραβεύεται η οικονομία, αλλά η συνεπής υποταγή της αριστεράς στα Αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα;



Ο οίκος στην έκθεσή του μιλά για ουσιαστική δημοσιονομική πρόοδο και για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.

Στην αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, σε B3 από Caa2 προηγουμένως, προχώρησε την Τετάρτη η Moody’s διατηρώντας παράλληλα θετικό το outlook.

Ο οίκος στην έκθεσή του μιλά για ουσιαστική δημοσιονομική πρόοδο και για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.

Η Moody’s εξηγεί ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει περαιτέρω την αξιολόγηση εάν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος αποφέρουν αποτελέσματα πιο θετικά από τα αναμενόμενα, οδηγώντας σε σταθερή οικονομική ανάπτυξη και σε ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους στο πλαίσιο ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την Moody’s, οι βασικοί λόγοι που την οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση είναι οι εξής:

1) Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση υπό το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Οι βελτιώσεις αυτές με τη σειρά τους θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τον τραπεζικό τομέα.

2) Ο οίκος θεωρεί ότι η χώρα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και θα επιστρέψει στις αγορές από όπου θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνη της. Η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από το ουσιαστικό μαξιλάρι ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των πιστωτών της ευρωζώνης για πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

3) Ο κίνδυνος μιας νέας χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους των ιδιωτών έχει υποχωρήσει σημαντικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου